vestnik

Arum: Končana velika zgodba Mure

Janko Votek, 8. 7. 2019
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc.
Aktualno

Državna pomoč držala podjetje dve leti pri življenju.

S stečajem Aruma se zapira zadnje poglavje velike Mure. Propad Aruma ni nobeno presenečenje. Gre zgolj za zaključek žalostne zgodbe Aha Mure. Ob stečaju Aha Mure je bila ustvarjena fama o t.i. zdravem jedru, ki ga je potrebno ohraniti pri življenju.


Za zdravim jedrom je stal sedanji lastnik in direktor Aruma Dušan Gomboc. Stečajni upravitelj Stevo Radovanović je zgodbi verjel in jo tudi podpiral. Toda iz prvega poročila stečajnega upravitelja v katerem so bili (zavestno, ali pa pomoti) objavljeni poslovni partnerji zdravega jedra, obseg sklenjenih poslov in dosežena cena, je bilo jasno, da zdravo jedro posluje z izgubo. Del fiksnih stroškov se je takrat pokrival iz stečajne mase. So pa posli pokrivali strošek zajamčenih bruto plač. Po izteku enega leta, ko strateških partnerjev za nakup zdravega jedra ni bilo od nikoder se je stečajni upravitelj moral odločiti, da proizvodnjo zapre. Kot rešitelj se je v zgodbo vključil Dušan Gomboc z ustanovitvijo podjetja Arum in prezaposlitvijo delavcev.


Z novim podjetjem in prezaposlitvijo delavcev, si je Dušan Gomboc ustvaril navidezno zdrav temelj za razvoj podjetja. Na račun »novih zaposlitev« je dobil državno subvencijo, ki jo je dobil izplačano v dveh delih – 2016 in 2017. Tudi stečajni upravitelj ni navil najemnine in podjetje je delovalo in ustvarilo celo minimalen dobiček. Ko je državna pomoč pošla in je bilo premoženje Aha Mure prodano so se začele težave. Z doseženimi cenami za minuto, ki niso presegale 17 centov na minuto ni bilo mogoče pozitivno poslovati. Dušan Gomboc je vmes poskušal priti do dodatnih sredstev. Med drugim je novembra lani po sodni poti poskušal izterjati domnevni dolg 120 tisoč evrov iz pogodbe za dokončanje poslov za Aha Muro v stečaju. Stečajni upravitelj mu je dejansko opravljene storitve za nedokončane posle priznal in tudi plačal.

753e4ee92d186a62dda8268c53c34301
Jože Glažar
Ob stečaju Aha Mure je bila ustvarjena fama o t.i. zdravem jedru, ki ga je potrebno ohraniti pri življenju.


Omenjena tožba je bila ena od rešilnih bilk s katerimi se je očitno poskušalo zavesti Furs, da ne bi ukrepal. Ta je najprej poskušal izterjati neplačane prispevke z rubežem. Ko se to ni izšlo, je prišlo do blokade računa. In zgodba se drugače ni mogla končati, če upoštevamo, da je vmes še prišlo do dviga plač. Zgodba bi se lahko končala bistveno bolje, če bi Dušan Gomboc zastavil razvoj »zdravega jedra« v Aha Muri nekoliko drugače. Takrat je imel priložnost, da prestrukturira proizvodnjo in se od prodaje minut šivanja preusmeri k prodaji razvojnih storitev s šivanjem. Če bi zgodbo zastavil v tej smeri, kar bi s svojim tehnološkim znanjem lahko, bi podjetje verjetno še zdaj delovalo.

stečaj arum
Kaj zdaj berejo drugi