vestnik

Naj se otroci znova vrnejo varno v šolo

Vestnik, 16. 5. 2020
STA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Agencija za varnost prometa poziva vse udeležence v prometu k največji stopnji pazljivosti. Poziv so poimenovali #ZnovaVarnoVŠolo.

Vrtci in šole v ponedeljek znova odpirajo svoja vrata, vnovičen začetek šole pa pomeni tudi več otrok na cesti. Ti spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, zaradi izrednega stanja, ki so ga morali preživeti doma, pa so lahko previdnostna ravnanja, ki so jih že usvojili, v tem času pozabili ali opustili, opozarja Agencija za varnost prometa (AVP). Zaradi tega pozivajo k še večji stopnji previdnosti in pazljivosti za vse udeležence v prometu, poziv pa so poimenovali #ZnovaVarnoVŠolo. 

Otroci prvih in drugih razredov morajo zato nositi rumene rutice, za boljšo vidnost in varnost je priporočljiva tudi uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Starši in skrbniki morajo nujno upoštevati tudi pravilno in dosledno pripenjanje otrok v otroške varnostne sedeže tako v motornih vozilih kot na kolesu. Prav tako morajo otroci na poganjalcih, skirojih, kolesih ali rolkah uporabljati varnostne zaščitne čelade. Posebno pozornost AVP namenja tudi opozorilom o vožnji brez uporabe mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe ter upoštevanju prometnih pravil, predpisov in razmer na cesti. 

Koraki za večjo varnost otrok v prometu 

Za večjo varnost udeležencev v prometu je omenjena agencija pripravila preventivna gradiva #ZnovaVarnoVŠolo, namenjena otrokom ter njihovim staršem in skrbnikom.

Podobna priporočila namenjajo tudi staršem, in sicer jim svetujejo, naj bodo pozorni na otroke, ki znova hodijo v šolo, naj dajo otrokom vedno prednost na prehodu, uporaba telefona med vožnjo ni dovoljena, prav tako morajo mlajše otroke spremljati na poti v šolo ter otroke med vožnjo varno namestiti v otroški sedež in jih pripeti.

Otroci svetujejo, naj hodijo v šolo po varnih šolskih poteh, naj kot pešci hodijo po pločniku, cesto pa prečkajo le na zebri, naj uporabljajo rutko in kresničko, saj bodo tako bolje vidni, na kolesu naj nosijo čelado in naj bodo med vožnjo vedno pripet

agencija-za-varnost-prometa varno-v-šolo znova-varno-v-šolo
Kaj zdaj berejo drugi