vestnik

Bo Avstrija sredi meseca odprla mejo s Slovenijo?

STA, Vestnik, 2. 6. 2020
Nataša Juhnov
Avstrija se je že dogovorila z Nemčijo, Švico in Lihtenštajnom, da s 15. junijem popolnoma odpre meje. Na fotografiji: mejni prehod Kuzma.
Aktualno

Avstrija naj bi razmišljala, da bo sredi meseca odprla meje z vsemi sosedami, tudi Slovenijo.

Avstrija se je že dogovorila z Nemčijo, Švico in Lihtenštajnom, da s 15. junijem popolnoma odpre meje. Prav tako naj bi Avstrija s tem datumom odprla meje s Češko, Slovaško in Madžarsko, saj da so se države načelno že dogovorile o tem prejšnji teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Meje pa naj bi se sredi meseca odprle tudi s Slovenijo, ki je doslej zaman čakala na pozitivne signale z Dunaja. "Razvoj s Slovenijo je zelo pozitiven in verjamem, da smo na dobri poti," je minuli konec tedna dejal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

K odprtju poziva tudi Zdravniška zbornica

Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je v pogovoru za današnjo izdajo avstrijskega časnika Kleine Zeitung spomnila na trenutno izredno nizko število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji in na učinkovitost ukrepov, zato ne razume zadržanosti Avstrije. Po njenem mnenju ni mogoče argumentirati, da je Slovenija pri meji deležna drugačne obravnave od ostalih sosed. K odprtju meje med državama je med drugim danes pozvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. S tem bi se omogočilo tudi ponovno vzpostavitev vezi, ki obstajajo med državljani obeh držav, in ohranilo ali celo nadgradilo dobre odnose med njima, so zapisali.

Italija pod vprašajem 

Glede Italije pa naj bi bilo veliko odvisno od epidemiološke slike ter vlade v Rimu, ki mora odločiti, ali bo popolnoma odpravila omejitve gibanja. Če bodo omejitve odpravili le za nekatere dežele, bi Avstrija po poročanju Anse, ki navaja dobro obveščene vire, odprla meje za prebivalce teh dežel. Kancler Sebastian Kurz je sicer v nedeljo podvomil, da bo Italija na vrsti že sredi junija.