vestnik

Avstrija pozvala državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške. Tam rekordno število okužb

STA, 14. 8. 2020
NN
V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Avstrija je zaradi naraščanja števila uvoženih okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške danes pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz te države. Poleg tega od ponedeljka odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes povedali na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Številni na novo okuženi so se vrnili iz Hrvaške.

dunaj, avstrija, kavarna, restavracija
Profimedia
Dunaj

Hrvaški županijski štabi civilne zaščite pa danes poročajo o skupno več kot 200 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem. Največ novookuženih je v splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba, kje so od četrtka zabeležili 77 oziroma 60 novih primerov. Iz hrvaških obalnih županij so iz v šibeniško-kninske županije poročali o 13 novih primerih okužb z novim koronvirusom, o osmih primerih iz zadrske, petih iz primorsko-goranske ter treh iz istrske. Iz ostalih županij poročajo o še 38 novih primerih, večinoma v Slavoniji. So tudi županije, v katerih v minulih 24 urah niso zabeležili novih primerov.

turizem turisti plaza hrvaska zrce novalja pag bobo
Bobo
Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je za regionalno televizijo N1 danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone.

Nacionalni štab civilne zaščite bo zbirne podatke z območja celotne države objavil ob 14. uri. Ti podatki se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov. Neuradno naj bi potrdili, da je bilo od četrtka 208 novih okužb s koronavirusom. Medtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb. "Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal.

Na slabšanje opozarjajo slovenski epidemiologi

Medtem ko je Avstrija pozvala svoje državljane, naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uveljavila Srbija, ki je danes sprejela podoben ukrep tudi za Severno Makedonijo. Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške.

bojana beovic-STA
STA
Po besedah Bojane Beović bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji".

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške. Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom.