vestnik

Avstrija tudi na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvaja zdravstveni nadzor

STA, 19. 3. 2020
Nataša Juhnov
Tako bodo morali vsi potniki obvezno predložiti zdravniško potrdilo, da so bili na testiranju za koronavirus negativni, potrdilo pa ne sme biti starejše od štirih dni.
Aktualno

Avstrija s petkom tudi na meji s Slovenijo in Madžarsko uvaja zdravstveni nadzor potnikov za preprečevanje širjenja koronavirusa, tako kot ga je na mejah z Italijo, Švico, Nemčijo in Lihtenštajnom. Preverjanje zdravstvenega stanja ljudi bo tako izvajala na vseh mejah, razen s Češko in Slovaško. Ukrep bo veljal najmanj do 7. aprila.

To je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje.

Pred tem je slovensko zunanje ministrstvo opozorilo, da bo Avstrija tovrsten nadzor s petkom opolnoči začela izvajati na meji z Nemčijo, potem ko ga že izvaja na mejah z Italijo, Švico in Lihtenštajnom.

Tako bodo morali vsi potniki obvezno predložiti zdravniško potrdilo, da so bili na testiranju za koronavirus negativni, potrdilo pa ne sme biti starejše od štirih dni.

Brez zdravniškega potrdila lahko v Avstrijo vstopijo le avstrijski državljani ali tisti, ki imajo tam začasno, stalno ali običajno bivališče in se s podpisom izjave zavežejo, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v samoizolaciji, razen če vmes testiranje ne pokaže, da koronavirusa nimajo.

Tranzit čez Avstrijo je dovoljen le brez postanka, izjeme pa veljajo za blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb) ter za dnevne migrante. Vendar bodo še posebej pri voznikih in zaposlenih izvajali naključne zdravniške preglede pri vstopu, je opozorilo slovensko veleposlaništvo na Dunaju.

avstrija slovenija meja koronavirus