vestnik

Avstrija ukinja nadzor na meji s Slovaško, kako bo na meji s Slovenijo?

STA, Vestnik.si, 5. 2. 2023
Jure Zauneker
Meja z Avstrijo.
Aktualno

Po Češki bo tudi Avstrija odpravila nadzor na meji s Slovaško. Naša severna soseda bo nadzor, ki ga je začasno uvedla septembra lani, ukinila v ponedeljek.Nadzor na meji s Slovenijo pa medtem, kot kaže, ostaja.

Avstrija je konec septembra lani uvedla nadzor na meji s Slovaško, odločitev pa argumentirala z odločitvijo Prage, ki se je s tem ukrepom odzvala na porast nezakonitih migracij. Obe državi sta se sklicevali na izboljšanje boja proti tihotapcem ljudi. Slovaška je bila sicer do potez Dunaja in Prage kritična.

Češka je nato pred dnevi sporočila, da bo z današnjim dnem ukinila nadzor na meji s Slovaško. Češka je tako izkoristila štiri od šestih možnih mesecev, ko lahko uvede začasni nadzor na notranji meji schengenskega območja.

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva so od konca septembra lani prijeli 24 tihotapcev ljudi, ki so delovali iz Slovaške, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Boj proti tihotapcem ljudi po besedah avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja ostaja še naprej ena glavnih nalog. Namesto kontrol na meji s Slovaško bodo več pozornosti namenili nadzoru mejnega območja v koordinaciji s sosednjo državo. Avstrijski organi se bodo pri tem posluževali mobilnih patrulj in uporabe brezpilotnih letal, so še zapisali na spletni strani notranjega ministrstva.



Nadzor na meji s Slovenijo pa medtem, kot kaže, ostaja. Avstrija je v okviru migracijske krize od sredine septembra 2015 ponovno uvedla nadzor na svoji meji z našo državo kot tudi z Madžarsko, ki ga od takrat podaljšuje.

Avstrija se je pri tem za obdobje od 16. maja 2016 do 10. novembra 2017 oprla na štiri zaporedna priporočila Sveta EU. Za obdobje od 11. novembra 2017 pa je na lastno pobudo ponovno uvedla nadzor na svojih mejah za več zaporednih šestmesečnih obdobij.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je presojalo tudi Sodišče EU, ki je aprila lani sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.


Za odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah se je v pogovoru za STA pred dnevi izrekla tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Evropska komisija se po njenih besedah pogovarja s članicami, ki izvajajo nadzor, in njihovimi sosedami, tudi s Slovenijo in Avstrijo, da bi našli druge načine za zagotavljanje varnosti.

avstrija meja češka slovaška schengen
Kaj zdaj berejo drugi