vestnik

Avstrija želi podaljšati nadzor na meji, Slovenija pravi, da za to ni utemeljenih razlogov

Vestnik.si, 9. 11. 2022
Nataša Juhnov
Avstrija je Evropsko komisijo, parlament in države članice obvestila, da za obdobje od 12. novembra do 11. maja 2023 podaljša nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo.
Aktualno

Avstrija je Evropsko komisijo, parlament in države članice obvestila, da za obdobje od 12. novembra do 11. maja 2023 podaljša nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo. Med razlogi so navedeni povečani migracijski tokovi.

Slovenija ocenjuje, da je odločitev Avstrije neutemeljena oziroma da niso dokazali obstoja nove grožnje varnosti. Kot navajajo, je sodišče Evropske unije aprila letos odločilo, da je trajanje začasnega mejnega nadzora na podlagi Zakonika o schengenskih mejah največ šest mesecev. "Država članica lahko podaljša začasni mejni nadzor samo v primeru, kadar se sooči z novo resno grožnjo, ki vpliva na njen javni red ali njeno notranjo varnost in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje. Glede na statistične podatke obeh strani je število ilegalnih prehodov meje in vrnjenih oseb nizko in primerljivo številkam iz prejšnjih let," so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve. Naša država zato pričakuje, da bo Avstrija ukinila izvajanje začasnega mejnega nadzora na slovenski meji. Obenem poudarja pomen vzajemnega sodelovanja držav članic pri soočanju z grožnjami varnosti. 

"Republika Slovenija tudi pričakuje, da bo Evropska komisija bolj dosledno ocenjevala utemeljenost začasnih mejnih nadzorov, tudi v luči omenjene sodbe," so dodali. 

avstrija nadzor-na-meji