vestnik

(FOTO) Strelišče v Skakovcih: Avstrijce zmotilo 78 ur streljanja

Andrej Bedek, 18. 5. 2020
Nataša Juhnov
Lani je bilo na strelišču v Skakovcih opravljenih 4276 minut streljanja na glinaste golobe.
Aktualno

V skakovskem strelskem klubu so prepričani, da so prijave plod nevoščljivosti. Inšpekcijske službe niso odkrile nepravilnosti.

skakovci, strelišče, trap-strelišče
Nataša Juhnov
Strelišče v Skakovcih.

Strelišče v Skakovcih v Občini Cankova je vsa tri leta, kolikor je odprto, pod drobnogledom Policijske uprave Murska Sobota, inšpektorata za notranje zadeve, inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, inšpektorata za okolje in prostor ter medobčinske inšpekcije in redarstva. Razlog? Hrup, ki ga povzroča streljanje, moti prebivalce avstrijske Radgone, ki je od strelišča oddaljena 200 metrov. Vložili so več prijav na prej naštete organe, a ti, kot izhaja iz zapisnikov, ki so nam jih pokazali v Strelskem klubu Skakovci, niso odkrili nepravilnosti. Lani je imel klub deset različnih inšpekcijskih pregledov, letos sicer še nobenega.


»Če si uspešen v nekem okolju, hitro postaneš žrtev zaradi nevoščljivosti. Morda bi bilo dobro, da sosedje najprej pometejo pred svojim pragom,« pravi Slavko Jaug, predsednik skakovskega strelskega društva. Govorice, da naj bi se na strelišču streljalo vse konce tedna, tudi zvečer, pri tem pa uporabniki naj ne bi upoštevali varnostnih ukrepov, predsednik odločna zavrača. »Vsem našim 60 članom je na prvem mestu varnost. Vsi tudi širijo kulturo varnega ravnanja z orožjem. Če je država dovolila posest orožja, zakaj potem ne bi dovolila uporabo orožja na streliščih,« pove Jaug. V Strelskem klubu Skakovci so sami izmerili jakost hrupa, ki ga povzroča streljanje, in ugotovili, da je pod mejo dovoljenega, zdaj jo bo preveril tudi okoljski inšpektor. »Inšpektorat za okolje prijave glede hrupa na strelišču v Skakovcih še ni obravnaval, ampak bo obravnavana skladno z uvrstitvijo prijave. Vsaka prijava se ob evidentiranju rangira glede nujnosti njene obravnave,« so nam sporočili iz službe za odnose z javnostjo ministrstva za okolje in prostor.

»Ni nas strah nadzora, saj imamo vse urejeno, kot velevajo predpisi. Je pa res, da smo na svoji koži doživeli, da sta si dva različna inšpektorja isto stvar razlagala po svoje. Je pa bilo tudi za nas, predstavnike kluba, neprijetno, ko sta v spremstvu dveh policistov prišla dva inšpektorja za notranje zadeve, čeprav sta ugotovila le, da moramo zamenjati besedni red na opozorilni tabli pred vstopom na strelišče,« še pove Jaug.

skakovci, strelišče, trap-strelišče
Nataša Juhnov
Simon Kočar, član Strelskega kluba Skakovci, si prizadeva za varno ravnanje s strelnim orožjem.


V Strelskem klubu Skakovci za vsako uporabo vodijo dnevnik. Iz tega je razvidno, da je bilo lani na strelišču opravljenih 4276 minut streljanja, to je okoli 78 ur streljanja v enem letu. Strelišče se namreč uporablja le ob petkih, in to dve uri za streljanje na glinaste golobe. »Ker v Pomurju ni dovolj urejenih strelišč, smo postali zanimivi za lovske družine, ki običajno prirejajo interne tekme v streljanju glinastih golobov,« pojasni predsednik skakovskih strelcev.

Župan dvakrat z Avstrijci
Župan Občine Cankova Danilo Kacijan je, kot je dejal, o domnevnem hrupu zaradi strelišča v Skakovcih dvakrat sprejel predstavnike avstrijske Radgone. »Predstavili so nam svoje razloge, kaj jih moti. Odgovorili smo jim, da smo sprejeli vse ukrepe, ki smo jih kot občina lahko, in da je varnost na prvem mestu.« Avstrijcem je povedal še, da so seznanjeni z inšpekcijskimi nadzori, ki so bili tam opravljeni in niso našli nepravilnosti, ter »da je vse legalno in zakonito«. 

streljanje pomurje Vestnik