vestnik

Babji parlament: Kujejo zaroto proti moškim

A. Nana Rituper Rodež, 30. 12. 2018
Dejan Razlag
V predstavi Babji parlament so nastopili (od leve) Enja Zobarič, Sonja Kolbl, Mira Rebernik Žižek, Fani Zorec in Jože Laba. 
Aktualno

Na oder so postavili komedijo Babji parlament po motivih Pulitzerjevega nagrajenca Arthurja Kopita – Poudarek na izdelanih karakterjih.

Gledališka šola za odrasle ONinME Ljutomer se v tej sezoni predstavlja z enodejanko Babji parlament. Komedija s pevskimi vložki je nastala po motivih dela Komorna glasba ameriškega pisatelja in Pulitzerjevega nagrajenca Arthurja Kopita. Režirala jo je Aleksandra Blagojević, nastopili pa so Mira Rebernik Žižek, Fani Zorec, Sonja Kolbl, Enja Zobarič in Jože Laba. Zgodba govori o štirih ženskah, ki izhajajo iz različnih zgodovinskih obdobij in se hkrati znajdejo v psihiatrični bolnišnici. Vsaka živi s svojo zgodbo, zaradi katere je pristala na zdravljenju.

Prepričane, da jih želijo moški uničiti

Ena je pilotka, druga se ima za Ivano Orleansko, tretja je ženska v lahki obleki, vesela in radoživa, četrta z razdeljeno osebnostjo, nekoč uspešna glasbena diva, ki se nenadoma prelevi v Helgo, gospodovalno in napadalno žensko, navdihnjeno z nacizmom. V babjem parlamentu so se zbrale, ker želijo obvarovati življenja, identiteto in obstoj vseh žensk na psihiatričnem zdravljenju, saj se počutijo zlorabljene, ogrožene in pod pritiskom moških s sosednjega oddelka. Na psihiatrični kliniki je tudi zdravnik, ki ženske in s tem babji parlament vsake toliko časa postavi na realna tla. Kako se odvije zgodba, vam ne želimo izdati, saj bi potem predstava izgubila čar.


449c7001743dc5d106987dfba8ae0390
Dejan Razlag
Predstava želi gledalcu dati misliti o človeški psihi, medsebojnih odnosih, notranjih strahovih in tudi aktualnih temah.

Moški jih poskušajo uničiti

Poanta zgodbe je, da so vse ženske prepričane, da jih skušajo moški uničiti, zato na oddelku kujejo zaroto proti njim, da bi jih pri tem onemogočile. Predstava poudarja raznovrstnost značajev posameznega ženskega lika. Kot je povedala Rebernikova, v gledališki šoli veliko pozornosti posvečajo poglobljenemu študiju karakterjev posameznega lika, da igralke in igralec svojo vlogo v predstavi tudi živijo, hkrati pa se trudijo za homogenost ekipe.

Čeprav je predstava Babji parlament komedija in je vsak lik po svoje komičen, prav tako so na komičen način predstavljeni zapleti in različne situacije, predstava ni veseloigra ali burka s humorjem na prvo žogo. Nosi močnejšo sporočilnost in želi gledalcu dati misliti o človeški psihi, medsebojnih odnosih, notranjih strahovih in tudi aktualnih temah, s kakršnimi se lahko vsak kdaj sreča. Predstavo si boste lahko v prihodnjem letu ogledali tudi na gledaliških odrih po Pomurju in gledaliških festivalih po Sloveniji.

Tudi prihodnje leto komedija

Za kostumografijo in masko je poskrbela Nina Šulin, za scenografijo Albin Rožman, luči in ton so delo Miša Kaučiča, igralcem pa je po potrebi šepetalka Mara Lačen. Pri izvedbi predstave sodelujejo tudi z drugimi skupinami v tem okolju, še posebno z gledališko skupino in tamburaškim orkestrom KD Ivana Kaučiča Ljutomer. Gledališka skupina jim je posodila posamezne rekvizite, tamburaški orkester s solistom Andrejem Rebernikom na trobenti pa je prispeval glasbo za predstavo.
Gledališka šola ONinME Ljutomer deluje v mestu z močno gledališko tradicijo že tretje leto, vsako leto pripravijo novo predstavo in k sodelovanju vabijo odrasle ljubiteljske igralce, ki želijo igrati v gledališču in se pri tem dodatno izobraževati. Tudi prihodnje leto bodo pripravili komedijo, k sodelovanju pa bodo povabili profesionalnega igralca ali režiserja.
Babji parlament zarota zgodba predstava