vestnik

Balažek odšel tudi zaradi Desusovih poslancev

T. M., 1. 4. 2021
Aleš Cipot
Anton Balažek
Aktualno

Podpredsednik Desusa Anton Balažek, ki je po odstopu Karla Erjavca prevzel vodenje stranke do kongresa, je na včerajšnji seji sveta stranke odstopil kot začasni vodja stranke.

Kot pojasnjuje Balažek, je odstopil iz več razlogov. Med njimi navaja tudi težave pri komuniciranju znotraj stranke. “Desus je bil dolgo časa del različnih vladnih koalicij, kar je nekaterim omogočalo zasledovanje lastnih interesov, pozabili pa smo na negovanje internih odnosov v stranki.” Pri tem misli predvsem na komunikacijo med vodstvom stranke in poslansko skupino, ki v tem mandatu v državnem zboru ne deluje v skladu s pričakovanji strankinega članstva. Nezadovoljstvo s poslanci Desusa narašča tudi v lokalnih odborih stranke. Sodu je izbilo dno glasovanje o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki jo je stranka podprla, trije poslanci Desusa, med njimi tudi Franc Jurša, pa se glasovanja namenoma niso udeležili. 

Prvi razlog za odstop, ki ga sicer Balažek navaja, je povsem operativne narave, saj pravi, da je potrebno za vodenje stranke biti ves čas v Ljubljani, kar mu po lastnih besedah ne ustreza. Zmotil pa ga je tudi način odhoda nekaterih članov iz stranke, pri čemer ne želi nikogar izpostavljati. Kot še pove, bodo junija izvedli kongres, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, sam pa še naprej ostaja član stranke in tudi njen podpredsednik. 

balažek desus