vestnik

Balažek: “Takih odločitev se ne sprejema na vrat na nos”

Timotej Milanov, 10. 12. 2020
Nataša Juhnov
Po besedah predsednika pokrajinskega odbora stranke Janeza Kardoša je večini pomurskih članov stranke bližje odhod iz aktualne koalicije.
Aktualno

Vodstvo Desusa je v četrtek nadaljevalo v ponedeljek začete pogovore s poslansko skupino o nadaljnjih potezah stranke, potem ko je njeno vodenje vnovič prevzel Karl Erjavec.

Podpredsednik Desusa Anton Balažek pravi, da za zdaj še ne bodo sklicali seje sveta stranke, izvršnega odbora ali klavzure. Kot pojasnjuje, želijo najprej videti, kaj menijo v Stranki modernega centra (SMC) glede tesnejšega programskega sodelovanja teh dveh koalicijskih strank. Pri tem kaže, da so uspeli umiriti strasti po ponedeljkovem sestanku, ko naj bi Erjavec zahteval odhod stranke iz koalicije, kar naj bi strankini poslanci zavrnili. “Gre za poenostavljeno prikazovanje dejanskega stanja. Jaz tega nisem slišal. Niti takrat niti danes,” pravi Balažek, ki dodaja, da je Erjavec v ponedeljek analiziral politično situacijo in tri možne razplete. To so odhod Desusa iz vladne koalicije, vztrajanje v njej ali predčasne volitve. Balažek meni, da večina tistih, ki so bili prisotni na sestanku, v tem trenutku še ni odločena. “Takih odločitev se ne sprejema na vrat na nos.” Pogovore bodo nadaljevali še ta teden, najprej znotraj poslanske skupine, naslednji teden tudi v stranki. 

39b8c182cca734af8f34437e968e080c
Nataša Juhnov
Franc Jurša pravi, da imajo poslanci Desusa že izkušnje s sodelovanjem s strankami, ki želijo vzpostaviti tako imenovano koalicijo ustavnega loka, zato se jim po njegovih besedah odpirajo številna vprašanja.

Jurša se sprašuje, kaj bi sploh lahko dosegli v KUL

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša pravi, da so poslanci predvsem za vodenje dialoga: “Potrebujemo nekaj več časa za razmislek. Imamo namreč že izkušnje s sodelovanjem v koaliciji, ki se zdaj spet misli vzpostaviti, zato se nam odpira precej vprašanj. Recimo to, kaj bi na podlagi omenjenih izkušenj lahko sploh dosegli v taki koaliciji. Zato želimo pridobiti ustrezne odgovore, preden sprejmemo kakršno koli odločitev.” Kot še pojasni Jurša, bodo v stranki oblikovali delovno skupino, ki bo pripravila predlog sporazuma o sodelovanju s poslansko skupino SMC, kar pa po njegovih besedah ni prvi korak k združitvi obeh strank. “To je samo korak k sodelovanju, da bi ti stranki lahko bolj enotno nastopili znotraj obstoječe koalicije.” Ko bodo glede vseh vprašanj dosegli konsenz med vodstvom stranke in poslansko skupino, bodo sklicali izvršni odbor in svet stranke, pravi. To bi bilo lahko že naslednji teden, a tega za zdaj Jurša še ni mogel potrditi. 

karl erjavec bobo (2)
Bobo
Karl Erjavec je vnovič prevzel vodenje stranke Desus.

Karl se je vrnil, Balažek ostal podpredsednik 

Kot je znano, se je na nedavnem kongresu stranke na čelo Desusa vrnil Karl Erjavec. To bo njegov peti mandat na tem položaju. Na dopisnem kongresu je dobil 146 glasov delegatov, njegov protikandidat Srečko Felix Krope pa 71. Delegati so izvolili tudi tri podpredsednike, to so postali Anton Balažek, ki je to funkcijo opravljal že doslej, Irena Majcen in Brigita Čokl. V ponedeljek se je novoizvoljeno vodstvo sestalo s poslanci, da bi se pogovorili o nadaljnjih korakih. Pri tem je v javnosti največ ugibanj, ali bo stranka pod Erjavčevim vodstvom zapustila vlado Janeza Janše in se pridružila strankam LMŠ, Levica, SAB in SD, ki si prizadevajo za oblikovanje nove vladne koalicije, na čelu katere bi bil ekonomist Jože P. Damijan. V zadnjih dneh se je omenjala tudi možnost, da bi vodenje nove vlade prevzel kar Erjavec, ki je že sporočil, da ne namerava biti minister v Janševi vladi, v kateri kot ministri sicer sodelujejo predsedniki drugih koalicijskih strank. A omenjene opozicijske stranke bi imele, tudi če bi se jim pridružili vsi poslanci Desusa, zgolj 44 glasov, zato bi morali prepričati še del poslancev SMC ali celo SNS, da se jim pridružijo, če bi hoteli zbrati 46 glasov, da bi lahko izglasovali konstruktivno nezaupnico in postavili novega predsednika vlade.

999492ba69ef4980b390f0982e05315b
Aleš Cipot
Anton Balažek je tudi po kongresu ostal podpredsednik Desusa in je eden od kandidatov za vodenje demografskega urada, ki bi ga morala vlada v skladu s koalicijsko pogodbo ustanoviti v Mariboru.

Pomurski člani stranke niso navdušeni

Kot smo že poročali, je Balažek eden od kandidatov za vodenje vladnega urada za demografijo, ki bi ga morala vlada v skladu s koalicijsko pogodbo ustanoviti v Mariboru, a pravi, da za zdaj te teme niso odpirali oziroma so se o tem pogovarjali samo na načelni ravni, pri čemer niso omenjali konkretnih rešitev.

Predsednik pomurske pokrajinske organizacije Desusa Janez Kardoš pravi, da po zamenjavi vodstva stranke še niso imeli sestanka na regijski ravni. Se pa po njegovem mnenju večji del članstva v regiji nagiba k temu, da bi stranka izstopila iz koalicije, saj, kot pove, je zanje sporno že odpiranje ideoloških tem in neprimerno tvitanje predsednika vlade. »Konkretnih stališč o tem sicer še nismo sprejeli. Treba se je pogovoriti in pogledati, kaj je bilo uresničenega iz koalicijske pogodbe. Gredo pa naša pričakovanja v to smer, da bi bilo za stranko bolje, da iz te koalicije izstopi.«

26d4b7ddad358a32c022b0cd57194d6e
Jure Zauneker
Kot kaže, bo nekdanja presednikca Desusa Aleksandra Pivec ustanovila lastno stranko.

Tudi Pivčeva s stranko 
Erjavec se je moral s položaja predsednika Desusa umakniti januarja, ko ga je na volitvah na kongresu premagala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Ta je septembra letos sama odstopila kot predsednica stranke zaradi upora članstva, ki je bilo nezadovoljno z njenim načinom vodenja stranke, nezadovoljstvo pa je naraščalo tudi zaradi nekaterih medijsko razvpitih afer, v katere se je zapletla. Medtem se je na družbenem omrežju vzpostavila skupina v podporo Pivčeve, ki ima danes že skoraj pet tisoč članov. Potem ko dolgo ni bilo jasno, ali bo Pivčeva, ki je že ob odstopu povedala, da se ne namerava posloviti od politike, kariero nadaljevala v kateri od drugih političnih strank, je v začetku decembra sporočila, da razmišlja o ustanovitvi nove sredinske stranke. 

desus politika
Kaj zdaj berejo drugi