vestnik

Balažič: Niti kilogram mesa, ki je v analizi, ni šel na trg

M. V., 5. 2. 2019
Vincent Riszdorfer
Ne uporabljaj pred 9.2.2019 SOBOTNA krave krava pašnik meso Fotografija Vincent Riszdorfer
Aktualno

Šestnajst palet mesa poljskega porekla, v skupni teži 15 ton, je trenutno v laboratorijski analizi in prihaja iz skladišča podjetja Panvita v Gornji Radgoni, ki je eden največji predelovalnih obratov v Sloveniji. Po neuradnih podatkih je bilo v analizo poslano v četrtek.

Panvita je mesno maso, ki se jo uporablja za polnilo klobas, hrenovk in ostalega mesa dobila od danskega dobavitelja, s katerim sodelujejo že vrsto let. Meso, ki čaka na rezultate analize, sicer izvira iz tiste pokrajine na Poljskem, kjer je poljski novinar razkril, da koljejo bolano živino, vendar ne iz sporne klavnice. Vseh 15 ton v Gornji Radgoni je trenutno pod ključem, prodaja tega mesa, ki doslej še ni bila dana v promet, pa je preventivno ustavljena.

6f5f52579f2ea46b2995063e3fa2a876
Profimedia

Toni Balažič, izvršni direktor Panvite, je za Večer pojasnil, da je šlo goveje meso v analizo na podlagi preventivnega vzorčenja in ne kakršnih koli sumov, da bi bilo iz sporne poljske klavnice in da je z njim kaj narobe. "Niti kilogram tega mesa, ki je v analizi, ni šel na trg in poudarjam, da ne gre za sveže meso. Inšpektorjem smo zagotovili vso dokumentacijo in analize dobavitelja, ki dokazujejo, da meso ni iz sporne klavnice, zgolj izhaja iz tiste pokrajine. Vse sveže meso, ki ga Panvita da na trg, je slovenskega porekla," pojasnjuje Balažič. Sklene, da je po analizah, ki jih imajo od dobavitelja in so jih predali tudi slovenskim inšpektorjem, meso neoporečno.V primeru, da bo z mesom po končani analizi pri nas kaj narobe, bo takoj uničeno.


V Evropski komisiji ob poljskem prehranskem škandalu pojasnjujejo, da so govedino iz sporne klavnice našli v najmanj 14 članicah. Na Poljsko je komisija napotila zdravstvene inšpektorje, ki bodo od ponedeljka do petka na kraju samem preverjali ukrepanje pristojnih organov. Od poljskih oblasti je komisija zahtevala, naj poiščejo in umaknejo s trga vse meso, za katero obstaja sum, da bi lahko bilo oporečno. Sporno klavnico so že zaprli.