vestnik

Bataljon prikorakal do nove Vstaje

Tomo Köleš, 27. 4. 2019
Tomo Köleš
Tako kot v zasedbah Black Hole Riders in Ful/Gas Tomi Šoštarič tudi v bendu Bataljon sodeluje s svojim sinom, bobnarjem Tjanom Šoštaričem. 
Aktualno

Štiri nove pesmi, dva stara albuma in videospote je predstavil na posebnem ključku mp3.

Rock skupina Bataljon iz Radenec je na glasbenem prizorišču – z nekaj premori – že dobrih deset let, zato bo leto 2019 zanjo še posebej pomembno in praznično. Alfa in omega benda je Tomi Šoštarič, znan kot Shurda, ki se je uveljavil že z zasedbama Žuta Minuta/Yellow Minute in Bleed On. Šoštarič je projekt Bataljon začel leta 2008 ob pomoči glasbenika in dobrega prijatelja Petra Ošlaja. Debitantski istoimenski album je s svojimi somišljeniki v takratni zasedbi izdal marca 2011.

Sledili so koncerti in ustvarjanje novih avtorskih skladb ter menjava članov zasedbe. Drugi album, imenovan Vintage, je luč sveta ugledal leta 2013. Nato se je dogajalo kot prej: koncerti, snovanje novih avtorskih pesmi in menjava članov zasedbe. Po petletnem premoru – kar se tiče predstavitve novega avtorskega materiala – je pred kratkim vendarle izšel nov maksi singel z naslovom Vstaja!, ki pa nekako logično nadaljuje pot, na katero je zakorakal Bataljon. Ob Šoštariču (bas, vokal) so v precej družinsko obarvanem bendu sedaj njegova soproga Edita Vodan Šoštarič – Ditka (vokal, tamburin, klaviature), ki je bila zraven tudi ob začetku in na obeh ploščah, Sašo Šrajner (kitara), Erik Toplak (kitara) in Tomijev sin Tjan Šoštarič (bobni, vokal). Oče in sin sodelujeta tudi v rock projektih Black Hole Riders in Ful/Gas (v tem je tudi Ditka Šoštarič).

Izdan na ključku mp3

Izdelek Vstaja!, ki je bil posnet pri producentu Petru Ošlaju, je izdan v posebni obliki, namreč na ključku mp3, s pomočjo katerega se lahko vsebina razmnožuje, ne more pa se izbrisati. Vstaja! prinaša štiri nove skladbe, bolj hard rock obarvani Fenix (Iz pepela vstal) in Cunami, prva dva uradna singla, nato pa še malce bolj umirjeni, a še vedno rock pesmi To je vse res (Najebal sem ko' pes) in V pekel. Vendar to še ni vse, saj je bend na ključek mp3 vključil še svoja prva dva že omenjena albuma in štiri videospote (za skladbe Fenix, Danes bo po moje, Pozabil sem in Pridi k nam).

Tako ta ključek poslušalcem res prinaša obogaten in skoraj popoln vpogled v dosedanje glasbeno ustvarjanje skupine Bataljon. Na plošči Bataljon je namreč deset skladb (Vstajam, spim in diham, Tvoje srce, Pozabil sem, Rdeča nit, Izgubićeš sve, Danes po bo moje, Od Dioniza Areza do Glorie, Čakaj me, Po jezeru bliz' Triglava, Strojna bit), na plošči Vintage, ki je malce bolj »hrvaško-srbsko« obarvana, pa kar štirinajst (Slijepi putnik, Jednog dana, Prljavi RNR, Majmuni imaju prava, Sistemi, Kdo smo mi, Pridi k nam, Za te, Nič se ne sme, Lane koje, Stoposto unikat, Črna votlina, Bandiera rossa, Strojna bit 2).


c3d43d95be101e91ace6e67613003b5d
Tomo Köleš
Maksi singel Vstaja! je Bataljon izdal na posebnem ključku mp3.


Promocijo novega maksi singla ali EP-ja, če hočete, je bend Bataljon že imel na radijskih postajah Murski val in Val 202 (v oddaji Interval 23), koncertno pa v lokalu Wok Rock Max Cafe v Gornji Radgoni. Skupina si poleg izida tretjega studijskega albuma želi letos nastopati čim več v živo, čeprav se Šoštarič po lastnih besedah zaveda, da »na trenutni slovenski rock sceni ni lahko, zato ne živimo v oblakih«. Ravno zaradi tega za koncert ne zahtevajo preveč, ampak samo tisti »higienski« minimum. Je pa že jasno, da bo Bataljon nastopil 12. julija letos na motorističnem srečanju kluba Jezerski duhovi pri Gajševskem jezeru. Obe plošči in tudi maksi singel pa so na voljo vsem za brezplačen pretok na bandcamp strani benda.

bataljon Rock glasba rock skupina Tomi Šoštarič vstaja nov album
Kaj zdaj berejo drugi