vestnik

Beli tiger: Kaj bo z denarjem za Mitjo?

Timotej Milanov, 25. 4. 2018
Nataša Juhnov
Gornja Radgona, Beli tiger, Društvo za pomoč in samopomoč Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Humanitarno društvo Beli tiger organiziralo dobrodelni koncert, na katerem so zbirali sredstva za nakup prilagojenega vozila, a denar še vedno ni prišel do družine ponesrečenca

23-letni Mitja Šoštarič iz Lenarta je avgusta 2016 doživel prometno nesrečo, po kateri je ostal tetraplegik. Sedmega januarja letos, na njegov rojstni dan, je Beli tiger-društvo za pomoč in samopomoč socialno ranljivim skupinam iz Gornje Radgone, v športni dvorani v Benediktu organiziralo dobrodelni koncert z naslovom Mlado srce nas potrebuje, na katerem so zbirali sredstva, s pomočjo katerih bi Mitji pomagali pri nakupu prilagojenega osebnega vozila, a družina Šoštarič tega denarja do danes še ni videla. Predsednik društva Martin Pučko nam je povedal, da so pri tem nastale težave, saj je imelo društvo že sklenjene donatorske pogodbe z več podjetji, ki so se vse nanašale na nakup vozila, družina pa si je po njegovih besedah medtem premislila in zahtevala denar na roko. Kot pravi, je pri tem imel glavno besedo Mitjev oče Renato Šoštarič, ki pa ne živi skupaj z njim in materjo Olgo Šoštarič. Pučko pravi, da naj bi imel Šoštarič težave z alkoholom, prav tako sta po njegovih besedah oba starša v finančnih težavah, zato jim v društvu niso želeli dati denarja, ki mora biti tudi po donatorskih pogodbah namensko porabljen. S koncertom in pogodbami so skupaj zbrali 14 tisoč evrov, pri tem je bilo dogovorjeno, da stroške organizacije koncerta, ti so znašali tri tisoč evrov, pokrije družina Šoštarič. Za Mitjo je torej ostalo 11 tisoč evrov, vozilo bo sicer skupaj s predelavo stalo okoli 30 tisoč evrov. V društvu so po besedah Pučka že bili na tem, da denar vrnejo donatorjem, vendar naj bi jih spet kontaktirala Olga Šoštarič in jih prosila, da do konca izvedejo nakup vozila. Pučko pravi, da so družino, ki je v Italiji našla ustreznega proizvajalca tovrstnih vozil, prosili, da jim pošlje predračun, na podlagi katerega jim bodo lahko nakazali denar, a da tega še niso dobili. Pučko nam je obljubil, da nam bo posredoval vso dokumentacijo, povezano s tem primerom, a tega ni storil.

Družina Šoštarič: “Pučko laže”

Povsem drugačna je zgodba Olge Šoštarič, ki besede Pučka označuje za laži. Kot pravi, so predračun društvu že posredovali in po njenih besedah čakajo na pogodbo z italijanskim podjetjem, ki mu je Mitja že nakazal tisoč evrov are. “Že danes nam lahko nakaže denar,” pravi Šoštaričeva, ki trdi, da je Pučko tisti, ki je ves čas spreminjal svoje trditve o tem, kam bo šel denar. Medtem ko je družina ves čas mislila, da bodo zbrana sredstva šla za nakup vozila, naj bi sam naenkrat začel govoriti, da jih bodo namenili za zdravljenje. “Samo okoli tega smo se kregali, ni se držal tistega, kar smo se zmenili,” pravi Šoštaričeva, ki dodaja, da jim Pučko grozi s tožbami in se pri obračunavanju z družino spravlja na osebno raven. “Če je Pučko pošten, zakaj je potem mojega moža prijavil socialni službi, da pije, čeprav že 18 let ne pije alkohola, to je naredil samo na podlagi govoric.” Zaradi vsega navedenega je družina Šoštarič Pučka tudi prijavila policiji. Po Olginih besedah želijo le, da bi se zgodba čim prej zaključila: “Nočem, da se Mitja še bolj izpostavlja, dovolj je že pretrpel.”
Damijan Toplak
Predsednik društva Beli Tiger Martin Pučko.