vestnik

Beltinska občina želi postati pametna skupnost

Vestnik, 19. 4. 2021
Aleš Cipot
Župan Marko Virag
Aktualno

Iz Občine Beltinci sporočajo, da stopajo na pot, da postanejo pametna skupnost. "Proces oblikovanja strategije pametne skupnosti sovpada z oblikovanjem strategije razvoja občine. Za uspešen proces je ključna aktivna lokalna skupnost, kajti občina si želi kolektivno oblikovanih rešitev za specifične izzive," poudarjajo.

Trend oblikovanja pametnih mest in vasi je v Evropi poznan že več let, koncept pa zasleduje potrebe lokalnega okolja ter učinkovito upravlja z viri in storitvami. S strategijo želijo dobiti kolektivno oblikovane rešitve za specifične probleme beltinske občine. 

Občani tamkajšnje občine lahko do 31. maja preko spletnega ali klasičnega vprašalnika podajo predloge za reševanje izzivov na sedmih področjih. Na podoben način pa bodo v proces vključeni tudi strokovnjaki in vplivneži. Župan Marko Virag pravi, da so šele na začetku procesa, v prihodnje pa se bodo zvrstile številne ključne aktivnosti. "Za identificirane izzive bomo iskali najboljše (inovativne) rešitve, prav tako bomo prisluhnili mnenjem in predlogom občank in občanov, podjetij, obrtnikov, kmetov, društev, izobraževalnih, socialnih in zdravstvenih organizacij, javnih zavodov ter vseh drugih deležnikov, ki so pomembni za razvoj naše občine," tako Virag. Dodal je, da bo strategija pametne skupnosti poosebljala potrebe skupnosti in skupen odgovor na izzive in priložnosti, ki jih prinaša sodobna družba. Bo tudi takšna, da jo bodo lahko vsi razumeli in se z njo identificirali. 

Občina Beltinci, pametna skupnost, strategija
Občina Beltinci
Občina Beltinci stopa na pot, da postane pametna skupnost.

Virag je za potrebe zagotavljanja dinamike procesa oblikoval posvetovalno telo, ki ga sestavljajo strokovnjaki z različnih področij, priključevali pa se mu bodo lahko tudi zainteresirani posamezniki. Na občini še pravijo, da bodo po opravljeni analizi prejetih predlogov, pristopili k testiranje rešitev na konceptu t.i. živega laboratorija. To pomeni, da bo slonel na digitalnih in nedigitalnih rešitvah. Želijo si, da bo večina rešitev plod domačega znanja, zainteresiranim posameznikom in podjetjem pa bo občina nudila podporo in odprt ekosistem. 

občina-beltinci pametna-skupnost predlogi