vestnik

(BENCINSKI TURIZEM) Zakaj nekateri madžarski trgovci Slovencem vseeno zaračunavajo tržno ceno?

Rok Šavel, 30. 5. 2022
Jure Zauneker
Uredbo madžarske vlade naj bi drugače razumeli predvsem na Molu, kjer menijo, da bi moral slediti še en vladni odlok, ki bi izrecno določil, kateri vozniki so še upravičeni do regulirane cene goriva.
Aktualno

Ukrep madžarske vlade je povzročil precej zmede.

Madžarska vlada je z uredbo določila, da bo regulirana, nižja cena goriva, ki znaša 480 forintov (1,24 evra) na liter na voljo zgolj voznikom z madžarskimi registrskimi oznakami, vsi ostali pa bodo gorivo točili po tržni ceni. Toda uredba vključuje tudi pomembno izjemo, in sicer določa, da vozniki iz držav, kjer je ravno tako uvedena regulirana cena pogonskih goriv, po kateri lahko gorivo točijo tudi Madžari, lahko še naprej tudi na Madžarskem tankajo po regulirani ceni.

Ker je tudi v Sloveniji v veljavi regulirana cena pogonskih goriv, in sicer ta znaša v maloprodaji 1,560 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,668 evra za liter dizla, bi bilo pričakovati, da navedena izjema velja tudi za voznike iz Slovenije. Tako so uredbo interpretirali nekateri madžarski mediji, pa tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Določilo v uredbi:

"(1a) Gorivo ni proizvod z regulirano ceno, če se ga prodaja z namenom točenja v motorno vozilo s tujo registrsko oznako.
(1b) Ne glede na odstavek (1a) se lahko v motorno vozilo s tujo registrsko oznako toči gorivo po regulirani ceni, če je gorivo proizvod z regulirano ceno v državi motornega vozila s tujo registrsko številko in minister, pristojen za zunanjo politiko, z odlokom ugotovi, da se lahko v tej državi motorno vozilo z madžarsko registrsko tablico polni z gorivom po regulirani ceni – pri čemer se višina regulirane cene ne upošteva – kvečjemu z omejitvami, veljavnimi po madžarskih predpisih.”


Na Molu si razlagajo drugače


Kljub temu pa so se številni vozniki oglasili z osebno izkušnjo, da naftni trgovci na Madžarskem tega ne upoštevajo, saj so morali plačati gorivo po tržni ceni. Do tovrstnih situacij naj bi prihajalo predvsem na bencinskih servisih Mol-a. Nekateri vzrok vidijo v besedilu uredbe, ki določa, da naj bi bila potrebna še ena uredba oziroma odlok, ki bi navedel za katere države velja izjema. Tudi Horvath nam je pojasnil, da sam sicer meni, da bi morali uredbo upoštevati, a je seznanjen, da prihaja do drugačnega razumevanja pri nekaterih trgovcih. "Govoril sem s predstavniki Mola, ki uredbo razumejo drugače in jo bodo upoštevali, ko bo še en odlok to izrecno določil," pravi poslanec madžarske narodne skupnosti, ki pa je prepričan, da bo v naslednjih dneh vendarle prišlo do poenotenja in s tem tudi do nižje cene za voznike iz Slovenije pri vseh trgovcih na Madžarskem.

madžarska gorivo cena-bencina