vestnik

Beovićeva ocenjuje, da je realno število okužb v Sloveniji med 3000 in 4000

I.B., 14. 4. 2020
STA
Bojana Beović.
Aktualno

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič in vladni govorec Jelko Kacin na današnji dopoldanski tiskovni konferenci predstavljata aktualno dogajanje, povezano s koronavirusom v Sloveniji.

Svetovalna skupina se je včeraj sestala in razpravljala tudi o tem, kako naj bo z rahljanjem ukrepov. V Sloveniji zadnje dni poteka epidemija potiho, pravi Beovičeva, in doda, da najbrž zaradi praznikov, zaradi katerih ljudje niso številčnejše hodili k zdravnikom. Pred sproščanjem ukrepov mora biti izpolnjenih več pogojev. Na razpolago moramo imeti večje število testiranj, tudi ugašanje epidemije pa mora biti prepričljivo in mora trajati več dni zaporedoma. Omeni še, da mora biti razvita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov primer, ga analizirala in zamejila. 

koronavirus
Niko Časar
Koronavirus.

Ukrepi za sproščanje morajo biti postopni, še poudarja Beovičeva glede na izkušnje iz drugih držav. Smiselno je tako odpirati dejavnosti, kjer se lahko delo opravlja na primerni varnostni razdalji in z zaščitno opremo. Vodja je še dodala, da v tistih podjetjih, ki so proizvodnjo tudi v času epidemije pustila zagnano, delo poteka dokaj normalno. Ocenila je še, da bi bil prvi paket sproščanja omejitev ob ustrezni sliki morda mogoč že prihodnji ponedeljek. Komaj tedaj šele zato, ker stroka ni prepričana, da so podatki zadnjih dni zaradi prej omenjenega razloga čisto realni. Pristavila pa je Beovićeva še, da bo virus še naprej ostal med nami in življenje bo potekalo nekoliko spremenjeno vsaj do takrat, ko bo na voljo cepivo. 

Beovićeva še meni, da se v populaciji v Sloveniji realno skriva okrog tri ali štiri tisoč okužb. Pravi, da so pri teh osebah simptomi blagi in ljudje niso poiskali zdravniške pomoči. 

bojana-beovič jelko-kacin koronavirus slovenija
Kaj zdaj berejo drugi