vestnik

Beović: Nastanek in obseg drugega vala je neposredno v naših rokah

Vestnik, 1. 7. 2020
STA
Bojana Beović
Aktualno

Vodja strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pravi, da so problem okužbe sekundarnega in neznanega izvora.

Predstojnica NIJZ Območne enote Novo mesto Bonia Miljavac je danes predstavila, kako naj potekajo večja in manjša zbiranja na javnih krajih. Zbiranja do 50 ljudi so, kot je že znano, dovoljena, če je mogoče zagotoviti varnostno razdaljo med ljudmi, javne prireditve pa se lahko organizirajo tudi za do 500 ljudi. Še naprej ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke. Za izvedbo prireditev z udeležbo med 50 in 500 obiskovalcev je treba pridobiti dovoljenje NIJZ, ta naj bi v prihodnjih dneh izdal obrazec, ki ga bodo morali organizatorji izpolniti in NIJZ zaprositi za soglasje. Bonia Miljavac je poudarila, da moramo na prireditvah vzdrževati ustrezno medosebno razdaljo, tudi pri vhodih in izstopih, na voljo morajo biti razkužila, v zaprtih prostorih pa je nujna uporaba zaščitnih mask. Sogovornica pravi, da je priporočljivo, da so poti udeležencev prireditev ob prihodu in odhodu vnaprej določene, predvsem pa je pomembno, da se dogodkov ne udeležujejo osebe, ki imajo znake okužbe s covid-19. To niso samo okužbe dihal, pač pa tudi splošna utrujenost, driska in povišana telesna temperatura. 

Korona virus
Demokracija
Število okužb v Sloveniji v zadnjih dneh spet narašča.

Bojana Beović je danes poudarila, da število okužb v Sloveniji narašča, in to niso samo uvoženi primeri. Problem po njenih besedah predstavljajo tudi sekundarne okužbe, nekaj pa je tudi takih, kjer je izvor okužbe neznan. To, da je število okužb v zadnjih dneh okrog 15, je po njenih besedah že alarm za epidemiološko službo. "V Sloveniji smo imeli glede števila novih primerov srečno, mirno obdobje meseca dni, od začetka maja do začetka junija, potem pa je sledilo ponovno naraščanje. Zelo podobna slika je v številnih srednjeevropskih in vzhodnoevropskih državah, v katerih se je zdelo, da so srečno prešle prvi val, po premoru pa so se začele okužbe spet stopnjevati," tako vodja strokovne skupine. Dodaja še, da smo z vsemi silami uspeli omejiti prvi val, ker smo bili časovno malo v zamiku v primerjavi z zahodno Evropo, sedaj pa nam počasi pojenja sapa. Izpostavlja, da smo se ljudje preveč sprostili, tudi podatki o tem, da virus slabi, pa so na trhlih tleh. Ljudem svetuje, da najdejo način življenja, da bodo živeli kar se da normalno, in da si z dejanji ne bodo povzročili ekonomske škode. 

Beovićeva pravi, da so doslej kot dejavnike, ki nas ogrožajo, identificirali problem meja, druženja, sledijo še prenosi v družinah in prenosi na delovnih mestih, dijaških in samskih domovih. Pomembno je, da se ravnamo tako, da preprečimo prenos virusa, torej higiena, ne smemo riniti v gnečo, Beovićeva pa izpostavlja še aplikacijo, ki bi nam bila pri tem lahko v pomoč. 

"Nastanek in obseg drugega vala je neposredno v naših rokah," še pravi.

koronavirus slovenija jelko-kacin bojana-beović