vestnik

Biden pozval k sojenju Putinu zaradi vojnih zločinov, evroskupina pripravljena zaostriti sankcije proti Rusiji

Vestnik, STA, 5. 4. 2022
Profimedia
Posledice masakra v ukrajinski Buči.
Aktualno

Ameriški predsednik Joe Biden je po odkritju množice trupel civilistov v ukrajinski Buči, od koder so se umaknile ruske enote, pozval k sojenju ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zaradi vojnih zločinov. Dodal je, da želi sprejeti dodatne sankcije proti Rusiji.

"Videli ste kaj se je zgodilo v Buči. Putin je vojni zločinec," je dejal Biden vendar dejanja Rusov ni opredelil za genocid, kot je to storil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V Buči nedaleč od Kijeva in drugih krajev v okolici so po umiku ruske vojske našli 410 trupel civilistov, je sporočila generalna tožilka Ukrajine Irina Venediktova. "Ukrajini moramo še naprej zagotavljati orožje, ki ga potrebuje za nadaljevanje boja. Zbrati moramo vse podrobnosti, da imamo lahko sodni proces zaradi vojnih zločinov," je dejal Biden.

buča, bucha, vojna
Profimedia
Prizor iz porušenega mesta Buča v bližini Kijeva.

Biden je spomnil na kritike, ko je prejšnji mesec Putina označil za vojnega zločinca zaradi bombardiranja bolnišnic v Ukrajini. Poudaril je, da njegova ocena še naprej velja. "Ta možakar je surov in to kar se dogaja v Buči je nezaslišano in to lahko vsak vidi," je dejal Biden. ZDA skupaj z več kot 40 državami zbirajo dokaze o vojnih zločinih in drugih kršitvah, potem ko je ustrezno resolucijo s tem pozivom in ustanovitvijo preiskovalne komisije sprejel Svet za človekove pravice ZN. Preiskava poteka tudi pri Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), čeprav ZDA, Rusija in Ukrajina niso njegove članice.

Joe Biden
Profimedia
"Videli ste kaj se je zgodilo v Buči. Putin je vojni zločinec," je dejal Biden

Odgovor Zelenskega

Ukrajina bo v sodelovanju z Evropsko unijo in Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zagotovila, da bodo vojni zločini v Buči in drugih ukrajinskih mestih v celoti preiskani, je v nočnem nagovoru svojim državljanom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Znova je pozval tudi k zaostritvi sankcij proti Rusiji. Iz Ukrajine so sporočili, da so po umiku ruske vojske iz kijevskih predmestij Buča in Irpin našli trupla 410 civilistov. Ukrajina in številne svetovne sile trdijo, da so pokol zagrešili ruski vojaki. Moskva trdi, da s poboji ni imela ničesar opraviti, posnetke pa je označila za lažne. Tisti, ki so to zagrešili, bi morali tudi odgovarjati, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zatrdil Zelenski. "Delamo vse, kar je v naši moči, da bi čim prej identificirali vse ruske vojake, vpletene v te zločine," je dodal.

2022-04-02T190435Z_129899318_RC22FT9RU5RJ_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-BUCHA
Reuters
Ukrajinski tanki so se ponovno zapeljali po ulicah mesta Buča, kjer so prevzeli nadzor.

Zaostrovanje sankcij? 



Finančni ministri držav območja z evrom so v ponedeljek v Luxembourgu izrazili pripravljenost zaostriti sankcije proti Rusiji v luči zadnjega dogajanja v Ukrajini, je po srečanju povedal šef evroskupine Paschal Donohoe. Ministri so opravili splošno razpravo o nadaljnjih sankcijah, ki bi se lahko zaključila še ta teden. Po besedah irskega finančnega ministra so vsi člani evroskupine zgroženi nad dogajanjem v Ukrajini v zadnjih dneh, od koder poročajo o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov. "Pripravljeni smo okrepiti sankcije proti Rusiji in podporo Ukrajini," je povedal po zasedanju.


Donohoe je poudaril, da so ministri opravili splošno razpravo o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji. Prav tako o podrobnostih ne bodo razpravljali finančni ministri vseh članic EU, ki se bodo v Luksemburgu sestali danes. Irski finančni minister pričakuje, da se bodo razprave zaključile ta teden. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je ob tem pojasnil, da trenutno ne poteka odločanje o prepovedi uvoza ruskega plina v EU. "Vendar pa ta ukrep ostaja na mizi za kasneje," je poudaril. V EU so se v zadnjih dneh okrepili pozivi k sprejetju nadaljnjih sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Od tam namreč prihajajo poročila, da so v kraju Buča ruski vojaki izvedli poboj ukrajinskih civilistov.

zda rusija ukrajina