vestnik

Biden: Številke nam govorijo, da je jasno, zmagali bomo na volitvah. Trump bo nadaljeval pravni boj

STA, Vestnik, 7. 11. 2020
Reuters
Še vedno ostaja elektorska porazdelitev 264 za Bidna in 214 za Trumpa, kaže projekcija Associated Pressa, medtem Reuters navaja razmerje 253 proti 214 v korist Bidnu.
Aktualno

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je v petek zvečer, ko se je preštevanje glasov ameriških volivcev v ključnih državah še vedno nadaljevalo, napovedal, da bo zmagal na predsedniških volitvah. Zmage pa ni uradno razglasil, kot je to storil v sredo predsednik Donald Trump, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic.

Biden je pozval Američane, naj ostanejo mirni, ohranijo vero in zaupanje v sistem ter potrpežljivo počakajo, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi. "Vem, da gre zelo počasi, ko gledaš preštevanje na televiziji. Nikoli pa ne smemo pozabiti, da ne gre le za številke. Gre za glasove in volivce. Može in žene, ki so uveljavili svojo temeljno pravico," je dejal Biden in zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso volili zanj. Morda je pričakoval, da bo lahko razglasil zmago glede na razplet v Pensilvaniji, vendar tam še nobena televizija ni upala razglasiti zmagovalca in Biden, ki je doslej vedno trdil, da je potrebno prešteti vse glasove, je za zdaj ostal načelen, čeprav je verjetno nestrpen tako kot vsi drugi. "Številke nam govorijo, da je jasno. Zmagali bomo na volitvah," je dejal Biden. 

joe biden re
Reuters
Joe Biden

"Poglejte kaj se je zgodilo od včeraj. Zaostajali smo v Georgii, sedaj vodimo in bomo zmagali. Zaostajali smo v Pensilvaniji in bomo zmagali. Zmagujemo v Arizoni, zmagujemo v Nevadi. Smo na poti do več kot 300 elektorskih glasov. Poglejte tudi število glasov na nacionalni ravni," je dejal Biden, ki je doslej dobil 74,4 milijona glasov volivcev po ZDA, Trump pa 70,2 milijona. Do petka zvečer je imel na svoji strani še vedno zagotovljenih 253 od 270 elektorskih glasov, kolikor jih je potrebno za zmago. Trump jih je imel 214 in tako lahko ostane še najmanj do danes ali kakšen dan več. Biden za dokončno zmago potrebuje Pensilvanijo z 20 elektorskimi glasovi, ali pa kakšno kombinacijo dveh držav, kjer še niso prešteli dovolj glasov, da bi lahko razglasili zmagovalca - Arizona, Georgia, Nevada, Severna Karolina. 

donald trump, govor
Profimedia
Trump je že pred dnevi med preštevanjem glasov dejal, da so zmagali.

Štejejo še na Aljaski, ampak tam bo zmagal Trump, ki bi moral za zmago osvojiti Pensilvanijo in še tri države, kar pa ni verjetno, saj trenutno vodi le v Severni Karolini. Biden je do petka zvečer svojo prednost v Pensilvaniji povečal na skoraj 29.000 glasov, vendar pa bo treba prešteti še skupaj okrog 200.000 glasovnic. V Nevadi, kjer niso prešteli še 124.500 glasovnic, je Biden prednost povečal na 22.600 glasov, v Georgii pa na skoraj 4000 in prav toliko glasov še morajo prešteti. Za Georgio je že jasno, da bo potrebno avtomatično ponovno preštevanje glasovnic. V Severni Karolini vodi Trump s prednostjo več kot 76.000 glasov, v Arizoni pa se je Bidnova prednost zmanjšala na skoraj 29.000 glasov. V Arizoni je ostalo za štetje še okrog 173.000 glasovnic.

Trump: Nikoli se ne bom nehal boriti za vas in za naš narod

Trump pa bo nadaljeval pravni boj. Po njegovih besedah si Američani zaslužijo popolno preglednost štetja glasovnic. "Ne gre več le za ene volitve. Gre za integriteto celotnega našega volilnega procesa." Demokrate je obtožil, da se upirajo načelu, da je treba prešteti vse zakonite glasove. "Nadaljevali bomo ta proces v vsaki točki zakona, da bi zagotovili, da bodo imeli Američani zaupanje v našo vlado. Nikoli se ne bom nehal boriti za vas in za naš narod," še piše v sporočilu po poročanju britanskega BBC.

Trumpova kampanja je že po objavi, da je Biden prevzel vodstvo v Pensilvaniji, objavila izjavo, v kateri so zapisali, da volitev še ni konec. "Napačna projekcija Bidna kot zmagovalca temelji na izidih v štirih državah, ki še zdaleč niso dokončni." Znova je ponovil obtožbe o nepravilnostih v posameznih državah, omenil je Georgio, Pensilvanijo, Arizono in Nevado, pri čemer ni podal dokazov zanje. "Biden se zanaša na te države glede lažne izjave o osvojitvi Bele hiše, toda ko bodo volitve res končane, bo Trump znova izvoljen."

Republikanski odbor naj bi začel zbiranje 60 milijonov dolarjev za Trumpovo pravno spodbijanje izida volitev, je poročal Reuters.

zda volitve