vestnik

Bili smo v Italiji, kaj svetujete?

Majda Horvat, 28. 2. 2020
Majda Horvat
V SBMS so pripravljeni na koronavirus.
Aktualno

V murskosoboški bolnišnici odvzeli samo en bris. Podatke o morebitnih okuženih javnosti sporoča le ministrstvo za zdravje.

Vodstva zdravstvenih domov in bolnišnic so se dogovorila za natančna ravnanja ob sumu, da je bolnik okužen s koronavirusom, vodstvo bolnišnice pa jih je danes tudi predstavilo medijem.

Postopki ob sumu okužbe v Pomurju

Bolnik najprej pokliče po telefonu svojega zdravnika. Če tega ne dobi pokliče v zdravstveni dom in sicer Mursko Soboto (02 534 13 27), Gornjo Radgono (02 564 86 00), Ljutomer 02 585 14 00) oziroma Lendava (02 578 92 10). V nujnem primeru bolnik lahko pokliče tudi Urgentni center v bolnišnici na telefonsko številko 02 512 38 04.

V zdravstvenem domu bolnika z znaki okužbe dihal, to pa je visoka vročina, težave z dihanjem in drugimi znaki ter izpolnitvi epidemioloških podatkov, torej, da so se nahajali na mestih, kjer je večja možnost za okužbe, izolirajo in mu odvzamejo bris. Bolnika ki ne potrebuje nujno takojšnjega zdravljenja, pošljejo domov z navodil, kako mora ravnati. Sam potem od doma pokliče na številko, ki jo prejme, da izve za rezultat testa. Ta je znan približno šest ur po odvzemu brisa.

koronavirus, zdravstvo, zdravsteni-dom-m
Nataša Juhnov
Koronavirus

Bolnik z okužbo, vendar blagim potekom bolezni ostane doma in se ravna po navodilih, da okužbe ne širi okrog, pri bolnikih, ki imajo težji potek bolezni pa zdravijo v bolnišnici. O nadaljnjem zdravljenju v bolnišnici se torej odločijo na osnovi zdravstvenega stanja bolnika, po zdajšnjih navodilih pa jih bodo zdravili na terciarni ravni, torej na enem od univerzitetnih kliničnih centrov. "Na UKC bo torej mogoče premestiti vsakega pacienta, v kolikor pa bi bilo teh bolnikov več, pa ga bodo ustrezno obravnavali v drugih bolnišnicah," je povedal Daniel Grabar, strokovni direktor, in dodal, da brez prostora zagotovo ne bo ostal nihče. Kajti tudi murskosoboška bolnišnica že ima predvidene sobe za namestitve v primeru, da bi se število težje obolelih povečalo, in to predvsem med kroničnimi in starejšimi bolniki.

Bolniki, ki bodo s sumom okužbe prišli v urgentni center murskosoboške bolnišnice, ne smejo vstopiti v čakalnico, ampak pozvoniti pred vhodom in počakati. Zdravstveno osebje bolnika opremi z zaščitno masko in ga napoti v izolirni prostor, kjer mu odvzamejo bris. Če bo počutje bolnika slabo, bo  počakal v izolirnici dokler ne bodo prejeli informacije o morebitni okužbi, potem pa se odločali, kako naprej.

koronavirus, sbms
Majda Horvat
V SBMS so pripravljeni na koronavirus.

O številu odvzetih brisov za testiranje morebitne okužbe s koronavirusom vse zdravstvene ustanove sporočajo ministrstvo za zdravje, prav tako tudi o okuženih. To informacijo pa potem javnosti sporoča pristojno ministrstvo. Murskosoboška bolnišnica je doslej odvzela en bris za testiranje na koronavirus, ki pa je bil negativen, koliko v  ostalih zdravstvenih ustanovah pa podatke zbirajo na ministrstvu.  

Daniel Grabar je tudi poudaril, da v murskosoboški bolnišnici zaenkrat imajo zadostno število zaščitne opreme za zaposlene, ki pa jo bodo še prejeli odvisno od razmer.   

Samoplačniško testiranje za morebitno okužbo z novim virusom ni možno, vsakršno neuradno opravljanja nekih hitrih testov, kar je v nekaterih državah že opaženo, pa je glede na zahtevnost postopka laboratorijske preiskave in po mnenju Grabara, zelo nezanesljivo. Prej je to priložnost za zaslužek.   

koronavirus bolnišnica navodila