vestnik

Bioterme: Čedalje več tujih gostov, predvsem Nizozemcev

Majda Horvat, 11. 8. 2019
Nataša Juhnov
Miran Blagovič, direktor Bioterm, in Žužana Šeruga, vodja prodaje.
Aktualno

Tudi za Bioterme pri Mali Nedelji, ki imajo celoletno ponudbo turističnih storitev, poletje pomeni vrhunec turistične sezone. 

Število obiskovalcev se v tem času poveča zaradi dnevnih obiskovalcev letnega kopališča in letos tudi zaradi gostov, ki dopustniški čas preživljajo v glamping naselju. Zasedenost prenočitvenih zmogljivosti je bila predvsem zaradi dobre obiskanosti glamping vil in šotorov junija in julija za pet odstotkov višja kot v enakem obdobju lani, ob zelo dobrem obisku dnevnih gostov v juniju pa je bilo v juliju zaradi muhastega vremena njihovo število skoraj za petino manjše. Zato Žužana Šeruga, vodja prodaje in marketinga v Biotermah, upa, da jim bo vreme bolj naklonjeno v avgustu.


Število tujih gostov se povečuje

Bioterme pri Mali Nedelji ponujajo različne možnosti bivanja za goste. Hotel Bioterme s štirimi zvezdicami ima 68 sob s 130 posteljami, z dodatnimi ležišči za otroke pa lahko sprejme do 170 ljudi, v glamping naselju pa je 20 vil ter 11 šotorov različnih velikosti, tako da lahko sprejmejo od dve do šest oseb. Hkrati lahko torej v Biotermah sprejmejo 280 gostov.


»Lani poleti smo prvič ponujali nastanitev v glamping šotorih in tako bolj preverjali odziv tržišč, letos pa smo že dosegli občutno povečano povpraševanje,« je povedala sogovornica. Med gosti še vedno prevladujejo slovenski turisti, v primerjavi z lanskim poletjem pa se je občutno povečalo število tujih gostov. Prihajajo predvsem iz Nizozemske, pa tudi iz Belgije, Češke, Avstrije, Nemčije in Hrvaške. Zanje je značilno, da iščejo nastanitev v naravnem okolju, kjer imajo zasebnost in mir, hkrati pa izbirajo takšne lokacije, ki so jim izhodiščna točka za izlete ter spoznavanje ožje in širše regije. Zato je tudi čas njihovega bivanja daljši kot pri slovenskih gostih, ki v povprečju ostanejo v Biotermah dva dni in pol do tri dni in pol. Nizozemci na primer ostajajo od sedem do 21 dni.

6987949835b89a265b4348dd8facb1bd
Nataša Juhnov
Gostje v glamping vilah in šotorih se lahko osvežijo v naravnem bazenu.

Postali mednarodno prepoznani

Bioterme so v toplih dneh privlačne tudi za dnevne obiskovalce termalnega parka. Kopalna sezona se je zelo dobro začela v juniju in bila zaradi slabega vremena slabša v juliju. Skupaj so imeli junija in julija približno 24 tisoč dnevnih obiskovalcev, kar pa je nekoliko manj kot lani v enakem obdobju. Zato zdaj upajo, tako Šerugova, da jim bo v avgustu vreme prizaneslo in bodo dosegli enako obiskanost kot lani, ki je bila izjemno dobra.
Bioterme, ki bodo prihodnje leto proslavile deseto obletnico odprtja še vedno edinega ekološkega hotela v regiji, so postale z različnimi možnostmi nastanitve in pestro turistično ponudbo za vse generacije pomemben turistični ponudnik v regiji. »Bioterme so prerasle iz manjše v srednje veliko, predvsem pa mednarodno prepoznavno turistično destinacijo. Na to smo zelo ponosni, seveda pa ob tem tudi slovenskih gostov ne želimo izgubiti,« je poudarila sobesednica.

Želijo sodelovanje

Prihodnost Bioterm je vse bolj odvisna tudi od pripravljenosti lokalne skupnosti, da še sama vlaga v razvoj turizma ter v njem prepozna pomembno gospodarsko dejavnost, ki vpliva na rast tudi drugih dejavnosti, predvsem lokalne ponudbe. V Biotermah pričakujejo podporo predvsem z urejanjem infrastrukture, sprehajalnih in kolesarskih poti, kar vse bolj iščejo sodobni turisti. »Predvsem družine se želijo sprehajati, vendar za to nimamo urejenih sprehajalnih poti. Tudi poslovni partnerji, ki prihajajo na ogled destinacije za morebitno sodelovanje, nemalokrat to zavrnejo, prav zato, ker ni možnosti za goste, ki se na primer želijo sprehoditi do prve gostilne in tam spiti večerno kavo. To je za nas že zdaj velik problem in bo postajal še večji,« je poudarila vodja prodaje v Biotermah. Sami se namreč ozirajo po drugih turističnih krajih, ki so to postali predvsem zaradi sodelovanja turističnih podjetij z lokalno skupnostjo ter povezovanja z domačimi gostinskimi ter drugimi ponudniki.
Nataša Juhnov
Med gosti še vedno prevladujejo slovenski turisti, v primerjavi z lanskim poletjem pa se je občutno povečalo število tujih gostov.
bioterme mala nedelja miran blagovič žužana šeruga