vestnik

Bo Banič Blisk popeljal na pota stare slave? 

Timotej Milanov, 25. 7. 2018
Andrej Petelinšek
Igor Banič
Aktualno

Nekdanji predsednik uprave Pomgrada Igor Banič je skupaj s partnerjema kupil 51-odstotni lastniški delež v murskosoboški družbi Blisk montaža, ki se ukvarja z izvajanjem gradbenih inštalacij.

Družba, ki je imela v lanskem letu v povprečju 58 zaposlenih delavcev, v preteklih dveh letih ni uspela uresničiti zastavljenih poslovnih ciljev. V letu 2017 je tako imela štiri milijone evrov prihodkov in 273 tisoč evrov izgube, sicer pa je v novo leto prenesla 148 tisoč evrov bilančnega dobička.



Po besedah Baniča je vzroke za to možno najti tako v nekaterih slabih poslovnih odločitvah kot v objektivnih dejavnikih na trgu. Sam je prepričan, da bo uspel s svojim znanjem in izkušnjami podjetje popeljati v boljše čase. “Skupaj s partnerji smo iskali poslovne priložnosti in Blisk montaža je bila ena od njih. Gre za podjetje, ki ima razvojne možnosti, mi pa mu želimo pomagati izboljšati poslovni rezultat. Ne glede na izgubo v preteklem letu menim, da je v družbi še nekaj dobrih kadrov, s katerimi lahko naredimo uspešno zgodbo.” Za petek je bila že pred prodajo sklicana skupščina družbe, na katero bodo Banič in partnerji prišli kot večinski lastniki. “Upam, da bomo uspeli uveljaviti svojo nadzorno pravico in se v dobro zaposlenih dogovoriti o nadaljnjih korakih,” pravi Banič, ki bo po pričakovanju kmalu prevzel tudi operativno funkcijo v vodstvu družbe. Banič je, potem ko ga je v začetku leta na mestu predsednika uprave Pomgrada zamenjal Iztok Polanič, deloval kot samostojni podjetnik.

642f5e427b2a289205fde3fad3c18ffc
Sašo Bizjak
Boštjan Tancer


Banič v Blisk montažo vstopa skupaj s partnerjema Boštjanom Tancerjem, ki je javnosti bolj znan kot dolgoletni član vodstva družbe Varnost Maribor, in Štefanom Kuharjem iz Gorenja, kjer opravlja funkcijo izvršnega direktorja za finance. O višini posla zaenkrat ne želijo govoriti.
Direktor Blisk montaže je sicer Boris Goldinskij, ki je tudi eden od večjih solastnikov družbe, nadzorni svet družbe pa vodi njegov sin, prav tako Boris Goldinskij.
“Na preteklih skupščinah nismo podelili razrešnice nadzornemu svetu in upravi, ki smo ji že tri leta nasprotovali pri njenem načinu vodenja družbe. Na srečo smo našli skupino kupcev, ki so bili zainteresirani, da bi zadevo peljali naprej,” pravi Aleksander Car, ki je imel doslej največji-tretjinski lastniški delež v družbi. Po njegovem mnenju sta za stanje v družbi kriva uprava in nadzorni svet. “Lansko leto smo od članov nadzornega sveta zahtevali, da razmisli o odpoklicu uprave, a smo od njih dobili odgovor, da uprava dela dobro,” pravi Car, sicer znani prekmurski podjetnik, ki meni, da bo Banič s svojo ekipo uspel obrniti trend poslovanja družbe. “Prihaja iz gradbene operative in verjemem, da bo družbo popeljal na pota stare slave.”

Blisk montaža
Kaj zdaj berejo drugi