vestnik

Bo Dejan Židan nov predsednik državnega zbora?

Timotej Milanov, 6. 8. 2018
Andrej Petelinšek
Dejan Židan
Aktualno

Stranke LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS bodo v sredo vložile kandidaturo Marjana Šarca za predsednika vlade. Računajo tudi na podporo Levice. 

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal Marjan Šarec, pričakujejo, da bo nato na ponedeljkovi seji državnega zbora poleg potrditve kandidature Marjana Šarca izvoljen tudi nov predsednik državnega zbora, za to mesto bodo predlagali predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana.
"V stranki smo vedeli, da po nepisanem pravilu položaj predsednika državnega zbora pripada drugi največji koalicijski stranki, a sami nismo pri tem vztrajali, takšen je bil današnji dogovor petih strank, ki ga spoštujemo," nam je Židan odgovoril na vprašanje, kako je prišlo do te kadrovske rešitve.
Zaenkrat je v javnosti malo znanega o protokolu o sodelovanju med petimi strankami in Levico, na podlagi katerega pričakujejo, da bo Levica podprla vladno koalicijo petih strank. Tudi Židan predlaganega načina sodelovanja zaenkrat ne želi komentirati. Po neuradnih informacijah naj bi se po prvotnem predlogu Levice predstavniki strank koalicije in Levice na vsake tri mesece usklajevali glede izvajanja določenih projektov.

Levica nezadovoljna

Kot je povedal koordinator Levice Luka Mesec, pa v njihovi stranki niso zadovoljni s prejetim predlogom protokola o sodelovanju. Saj so v petorčku njihov predlog sodelovanja zavrnili in predlagali novo verzijo dogovora o sodelovanju, ki jo morajo po besedah Mesca v stranki še preučiti. Prav tako niso zadovoljni z dejstvom, da so se v petorčku za zaprtimi vrati mimo njihove vednosti odločili, da bodo predlagali Židana za predsednika državnega zbora. V Levici po besedah Mesca še vedno želijo podpreti Šarca za mandatarja, a, kot pravi, ne za vsako ceno. V četrtek bodo tudi znani rezultati internega referenduma Levice glede podpore Šarcu za mandatarja.
Daniel Novakovic/sta
Ljubljana, DZ. Izjave po koalicijskem usklajevanju. Predsednik LMS Marjan Sarec. Fotografija Daniel Novakovic/sta
koalicija