vestnik

Bo Horvat dobil glas Horvatha?

Timotej Milanov, 30. 3. 2021
Nataša Juhnov
Ferenc Horvath se še ni odločil, ali bo podprl Horvata za predsednika državnega zbora.
Aktualno

Danes bo v državnem zboru glasovanje, ki bi bilo lahko usodno za tretjo vlado Janeza Janše.

Kot smo že poročali, bodo na predlog koalicijskih strank poslanci danes odločali o razrešitvi dosedanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, potem ko je ta prejšnji teden izstopil iz poslanske skupine SMC. Kandidat za novega predsednika državnega zbora je vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat. Več o tem TUKAJ

V vsakem primeru je jasno, da bo rezultat torkovega glasovanja zelo tesen, saj imajo stranke vladne koalicije po odhodu treh poslancev iz poslanske skupine SMC v državnem zboru zagotovljenih še samo 38 glasov. Na glasovanju med drugim računajo še na podporo štirih poslancev Desusa in treh poslancev Slovenske nacionalne stranke, s čimer bi bili še vedno za en glas prekratki za potrebnih 46 glasov. Odločilno vlogo bosta torej tako odigrala manjšinska poslanca, na podporo katerih računajo v koaliciji, a se lahko pri tem še zaplete. 

jožef-horvat, poslanec-nsi, nova-slovenija, dejan-židan, poslanec, socialni-demokrati
Sašo Švigelj
Jožef Horvat potrebuje podporo vsaj enega od manjšinskih poslancev, če želi postati novi predsednik državnega zbora.

Manjšinska poslanca sta namreč v preteklosti že izrazila pomisleke glede tega, da bi bila jeziček na tehtnici v primeru, ko je usoda vlade odvisna od podpore v državnem zboru, kar se bo na nek način zgodilo tudi danes, saj se bo pokazalo, ali ima vlada Janeza Janše še zadostno podporo med poslanci.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec pričakujeta, da se bosta narodnostna poslanca držala te prakse. Mesec je ob tem ob tem še izrazil upanje, "da današnji podpis 2,8 milijona evrov težke pogodbe med Počivalškom in madžarsko narodno skupnostjo ne bo koga prepričal v to, da spremeni svoj glas na tajnem glasovanju."

Horvat je v ponedeljek že povedal, da bi po njegovem mnenju morebitnemu neuspehu pri poskusu menjave predsednika državnega zbora sledile predčasne volitve. Je pa ob tem tudi dodal, da imajo zagotovljenih potrebnih 46 glasov. 

Kot pravi madžarski narodnostni poslanec Ferenc Horvath, se s poslancem italijanske narodne skupnosti Felicejem Žižo sicer še nista odločila, ali bosta podprla Horvata, a da lahko zagotovo govori le zase. Pri tem ne pojasnjuje podrobno, kaj je v ozadju njegovega razmisleka. Kot še pove, ni nujno, da bosta z Žižo sploh kdaj javno pojasnila, kako sta glasovala, glede na to, da gre za tajno glasovanje. 

Manjšinska poslanca sta sicer z Janševo vlado podpisala sporazum o sodelovanju, zato je malo verjetno, da Horvata ne bi podprla, a ta kljub temu podpore torej še nima zagotovljene, dokler ne bo dejansko oddanih 46 glasov. 

madžarska zastava
Profimedia
Madžarska vlada že dlje časa krepi svoj vpliv na obmejnih območjih, ki jih je Madžarska izgubila s trianonsko mirovno pogodbo po prvi svetovni vojni.

Enega od razlogov za to, da Horvath ne bi podprl Horvata, bi lahko videli tudi v njunem dosedanjem odnosu do vprašanja madžarskih razvojnih sredstev v Prekmurju. Kot je znano, madžarska vlada Viktorja Orbana nemalo sredstev namenja gospodarskemu razvoju narodnostno mešanega območja v Prekmurju, a imata glede tega Horvat in Horvath povsem različni mnenji. Horvath kot manjšinski poslanec pomoč madžarske države podpira in je v javnosti že večkrat poudaril, da gre za denar, ki je namenjen vsem na dvojezičnem območju. Na drugi strani je Horvat previden in je že večkrat javno opozoril, da bi se lahko za pomočjo skrivali tudi drugi interesi madžarske države. Kot je znano, madžarska vlada že dlje časa krepi svoj vpliv na obmejnih območjih, ki jih je Madžarska izgubila s trianonsko mirovno pogodbo po prvi svetovni vojni. 

Horvat in Horvath sta nazadnje javno trčila pred dvema letoma, ko je Horvat v javnem pismu protestiral zaradi poteze Horvatha, ki je takrat soboški območni enoti zavoda za šolstvo svetoval, da naj prekmurski otroci madžarske narodnosti ne sodelujejo na prireditvah ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

državni-zbor manjšine