vestnik

Bo iz pip spet tekla topla voda?  

Majda Horvat, 25. 4. 2018
Nataša Juhnov
Bo v vodohranu topla ali hladna voda? 
Aktualno

V sistemu A pomurskega vodovoda Velika Polana solist, Turnišče se pogaja za delitev upravljanja, eno in drugo pa spodnaša enotnost sistema in bo lahko slabo vplivalo na njegovo delovanje.  

Eko park, ki je skupni upravljalec sistema A pomurskega vodovoda, je prvič razposlal v svojem imenu položnice za plačilo porabljene pitne vode uporabnikom v lendavski, črenšovski in dobrovniški občini, maja pa bo enak režim začel veljati še v Odrancih in Kobilju. To ni sprožilo večjega nezadovoljstva, saj ostaja strošek vode za gospodinjstva zaradi občinskih subvencij približno takšen kot je bil prej.


Direktor Jožef Gerenčer je povedal, da so prejeli eno pisno reklamacijo glede upoštevanja subvencije in s črenšovske občine precej vprašanj glede kmetijskega števca. Kmetom, ki imajo živino, se namreč ne zaračunavajo stroški za odvajanje in čiščenje odpadne vode, vendar morajo za to lastniki kmečkih števcev zdaj ponovno izpolniti in oddati vlogo skupaj s dokazili na naslov Eko parka. Po starem seznamu je imelo kmečki števec na območju Črenšovec 30 kmetov.
Kot smo že poročali, se velikopolanska občina že dobro leto oskrbuje s pitno vodo iz lastnega vodnega zajetja, sistem pa vzdržuje občinski režijski obrat, s 15. aprilom pa je za ta del omrežja Eko park tudi prenehal naročati kontrolo kakovosti pitne vode. Nikamor se še niso premaknili tudi dogovori s turniško občino glede delitve nalog upravljanja med Eko parkom in turniškim javnim podjetjem Varaš. In če dogovora ne bo do 15. maja, bo Eko park enako kot za velikopolansko občino, obvestil pristojne inštitucije, da tudi za ta del vodovodnega sistema več ne bo naročal kontrole vode. V tem primeru bo tudi ustavljeno črpanje vode iz turniškega vodnjaka v skupni sistem. S to vodo se oskrbujejo porabniki ne le turniške, ampak tudi črenšovske in odranske občine.

Oboje, tako odklopljena Velika Polane od sistema kot morebitni odklop turniškega vodovoda, posredno predstavljala tveganje za segrevanje pitne vode v sistemu, kar se je že izkazal kot velik problem v obdobjih visokih temperatur zraka v preteklosti. Manjša poraba vode namreč pomeni njeno zastajanje in pregrevanje v ceveh, voda iz turniškega vodnjaka pa lahko zaradi kratkih poti bolj ohlajena priteče v vodohran v Črenšovcih kot voda, ki se dovaja vanj iz vodnjaka v Gaberju.
Erudio
Eko park poslal prve položnice za plačilo pitne vodo po novem. Zneski ne razburjajo, kmetje pa sprašujejo po kmetijskih priključkih. 
Kaj zdaj berejo drugi