vestnik

Bo kdo ostal brez toplega obroka hrane?

A. Nana Rituper Rodež, 26. 3. 2020
Nataša Juhnov
Razdeljevaje hrane v Lendavi
Aktualno

Mnogim starejšim in bolnim je topel obrok hrane, ki jim ga dostavijo na dom, edini obrok. V teh časih pa so se nekatere javne kuhinje zaprle, domovi za starejše ponekod kuhajo le za svoje uporabnike, zato smo se pozanimali, kako je z dostavo toplih obrokov. Po občinah so se morali organizirati na novo, na pomoč pri organizaciji in razvoza pa so priskočile različne organizacije, ustanove in prostovoljci. Bodo nekateri vseeno ostali brez toplega obroka?

b88084216593d592966f3fd0d3d1c6b5
Arhiv EHO Podpornica.
Iz Nemčije so pripeljali 22 bolniških postelj.

»Mi še naprej vršimo dovoze hrane svojim uporabnikom, med katerimi je kar nekaj takih, ki imajo predpisane različne diete. Situacija je težka, saj so mnoge kuhinje, kjer so kuhali za nas ali tudi za druge, prenehale s kuhanjem. Smo pa našli rešitve in uspemo poskrbeti za topel obrok, ki ga pripeljemo k ljudem,« nam je povedal Jože Rituper, humanitarni delavec v Evangeličanski humanitarni organizaciji EHO Podpornica. Zaznavajo večje potrebe, zaradi nastalih razmer pa novih ne morejo sprejemati. Meni telefon neprenehoma zvoni, še pravi.

lazarjev-dom, karitas, pomoč-ljudem, stiska
Vestnik
Lazarjev dom je v teh dneh zaprl svoja vrata.

Da sta Škofijski Karitas v Murski Soboti in ljudska kuhinja Lazarjevega doma v Murski Soboti, ki je dnevno nudila tople obroke 79 posameznikom, zaprla svoja vrata, nam je potrdil Jožef Kociper, generalni tajnik. Zaprta bosta vsaj do 29. marca, ob zaprtju 13. marca pa so svojim uporabnikom razdelili kakšnih 70 prehrambnih paketov. Tudi razvoza toplih obrokov zdaj ne vršijo. V nujnih primerih pa njihovi uporabniki lahko pokličejo na številko 031 544 337.

lendava, koronavirus, razdeljevaje-hrane, rdeči-križ, klub-študentov
Nataša Juhnov
Razdeljevaje hrane v Lendavi

Občina Lendava in občinski štab Civilne zaščite organizirata pomoč za najbolj rizično in ranljivo skupino občanov in jim med drugim dostavljata obroke hrane. Od ponedeljka te tople obroke vsak dan pripravljajo v kuhinji Dvojezične osnovne šole II Lendava. Dostavo toplih obrokov koordinira Rdeči križ - Območno združenje Lendava, in sicer z lastnimi prostovoljci ter prostovoljci Kluba študentov Lendava, KS, gasilskih in drugih društev, ki delujejo v Občini. V tem času so prostovoljcem dali na razpolago tudi občinska službena vozila.

lendava, koronavirus, razdeljevaje-hrane, rdeči-križ, klub-študentov
Nataša Juhnov
Razdeljevaje hrane v Lendavi

Poleg tega, da kuhajo za svoje stanovalce, vsak dan razvozijo od 30 do 35 toplih obrokov na širšem območju, vse od Razkrižja do Male Nedelje, nam je povedal Tomislav Nemec, direktor Doma starejših občanov Ljutomer, in razložil, da so deljenje obrokov prilagodili razmeram in strogim predpisom. »Prisotni smo na terenu, saj se zavedamo, da ljudje morajo dobiti topel obrok hrane. Zaenkrat še gre, lahko pa pričakujemo, če se bo ta situacija stopnjevala in da bo potreb po toplih obrokih hrane več. Takrat bo potrebno vključiti tudi več prostovoljcev.

d7483283d1b6895e206d62d3d21fe3b9
Nataša Juhnov
Ivan Kramberger pravi, da se je v teh dneh pokazalo, da se na terenu dobro sodeluje.

V Gornji Radgoni Občinski štab Civilne zaščite preko Rdečega križa in mreže prostovoljcev skrbi tudi za dostavo toplih obrokov občanom, starejšim, bolnim in vsem tistim, ki jo potrebujejo. Obroke kuhajo v Domu starejših občanov Gornja Radgona, na terenu pa topli obrok dobi okoli 50 posameznikov, približno polovica preko Rdečega križa in polovica tistih, ki so v oskrbi doma, nam je povedal Ivan Kramberger, poveljnik Civilne zaščite v Občini Gornja Radgona. Na terenu pa opažajo, da si ljudje med seboj zelo pomagajo in da je solidarnost med njimi močno prisotna.

topli-obrok-hrane hrana koronavirus pomoč rdeči-križ