vestnik

Bo papež razrahljal pravila glede celibata? Vse bo jasno danes

STA, 12. 2. 2020
Reuters
Papež Frančišek.
Aktualno

Papež Frančišek bo danes objavil zaključke lanske škofovske sinode o Amazoniji. V Vatikanu objavo dokumenta Draga Amazonija težko pričakujejo, predvsem zaradi za mnoge spornega morebitnega rahljanja pravil glede celibata za rešitev vprašanja pomanjkanja duhovnikov v regiji. Po navedbah nekaterih virov papež ne bo odobril izjeme za Amazonijo.

Frančišek je v delovnem dokumentu škofovske sinode predlagal, da bi pereče pomanjkanje duhovnikov reševali s posvečenjem "preizkušenih" ovdovelih ali poročenih moških (viri probati), ki so se izkazali s svojim življenjem in bi želeli postati duhovniki. A njegov predlog je razdelil Cerkev. Med odločnimi nasprotniki posvečenja poročenih moških je tudi Frančiškov predhodnik, papež Benedikt XVI. V Katoliški cerkvi rimskega obreda je za zdaj mogoče zgolj posvečenje neporočenih moških, ki se zaobljubijo celibatu.

Burno razpravo je v cerkvenih vrstah povzročil tudi papežev predlog, po katerem bi ženskam v Amazoniji omogočili uradne (cerkvene) službe, a ne bi postale duhovnice. Poznavalci Vatikana napovedujejo, da bo Frančišek kljub odločnemu nasprotovanju dela predstavnikov Cerkve v zaključnem dokumentu nekoliko razrahljal pravila glede celibata. A ameriška škofa, ki sta se v ponedeljek srečala s papežem, trdita, da vrhovni poglavar Cerkve ne bo odobril izjem za to regijo.

Odločitev o rešitvi problema pomanjkanja duhovnikov v Amazoniji bo pomembna za Cerkev po vsem svetu. Sklepi vseh sinod, tudi lokalnih, namreč po papeževi potrditvi postanejo obče veljavni.

papež cerkev
Kaj zdaj berejo drugi