vestnik

Bo soboška bolnišnica danes dobila novega direktorja? Od treh prijavljenih kandidatov ostal samo še en

Rok Šavel, 23. 1. 2023
Aleš Cipot
Splošna bolnišnica Murska Sobota
Aktualno

Svet zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota bo na današnji seji odločal o imenovanju novega direktorja, a prav veliko izbire članom ni preostalo.

Danes bo znano, kdo bo nasledil Daniela Grabarja na vročem stolčku direktorja murskosoboške bolnišnice, ene največjih in najpomembnejših ustanov v regiji. Na razpis so se sicer prijavili trije kandidati, a po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah bo devetčlanski svet zavoda imel danes na izbiro zgolj eno ime. Roman Markrab je namreč odpadel že ob pregledu izpolnjevanja razpisnih pogojev, Tomaž Gregorec pa je celo sam umaknil prijavo. Vsaj pet članov sveta zavoda bo tako moral prepričati le Roman Ratkai

PREBERITE ŠE: Neuradno: V igri za Grabarjevega naslednika le še dve imeni


Če ne bo presenečenj, bo bolnišnico od aprila dalje vodil Ratkai


Ratkai je bil dolgoletni izvršni direktor družbe Alta Skladi, ki je svoj čas v vzajemnih skladih upravljala z blizu 300 milijoni evrov premoženja, dokler je ni prevzela Zavarovalnica Triglav. Alta Skladi je bila del Alta Skupine - največje nebančne finančne skupine v Sloveniji, že pred tem pa je bil Ratkai predsednik uprave Pomurske družbe za upravljanje, ki jo je prevzel Publikum holding, pozneje tudi takratni lastnik Alte. Deloval je tudi v nadzornem odboru murskosoboške občine, še danes pa je član nadzornega odbora nogometnega kluba Mura. Ratkai je tako znan in cenjen predvsem v finančnih krogih, z bogatimi izkušnjami na področju korporativnega upravljanja, njegovo ime pa se je pojavljajo tudi pred lanskimi lokalnimi volitvami v soboški občini. Kandidat za župana naposled ni bil, bi pa bil direktor mestne uprave, če bi bil za župana izvoljen Mitja Horvat.

roman ratkai
Arhiv
Roman Ratkai mora za imenovanje dobiti večino vseh glasov v svetu zavoda - torej mora zanj glasovati najmanj pet članov. Glede na to, da je edini kandidat, je njegovo imenovanje verjetno, ni pa gotovo, ali bo dobil ravno soglasno podporo.

Koga bo moral danes prepričati Ratkai, če si želi postati direktor bolnišnice, ki bi ta hip, predvsem zaradi očitanega minusa in insolventnosti, verjetno potrebovala ravno izkušenega finančnika in managerja? Predstavniki vlade v svetu zavoda so Mojca Kert, Timi Gomboc, Vanda Labovič, Franjo Levstik in Andreja Zabret, interese zaposlenih zastopata Darko Horvat in Marjan Žekš, lokalno skupnost Dušan Bencik in Zavod za zdravstveno zavarovanje Tatjana Kolenc. Že enotnost vladnih predstavnikov, ki praviloma glasujejo po navodilih ministrstva za zdravje, bi mu omogočila direktorski stolček. Po imenovanju v svetu zavoda nato potrebuje še blagoslov vlade, kar je ravno tako praviloma zgolj formalnost. Njegovo neimenovanje bi torej bilo veliko presenečenje. Če bo murskosoboška bolnišnica dobila novega direktorja, bo tako jasno danes popoldne, Ratkai pa bo, ob predpostavki, da ne pride do zapletov, štiriletni mandat nastopil z aprilom.

splošna-bolnišnica-murska-sobota razpis direktor svet-zavoda roman-ratkai