vestnik

Bo tudi Darko Krajnc član Kluba pomurskih poslancev?

Rok Šavel, 29. 4. 2022
Osebni arhiv
Darko Krajnc živi in dela v Pomurju že desetletje, a kandidiral in izvoljeni je bil v rodnem volilnem okraju Pesnica.
Aktualno

V Pomurju je bilo glede na delne neuradne izide (po 99,98% preštetih glasovnicah) v državni zbor izvoljenih šest poslancev, a z regijo je povezan tudi Darko Krajnc, ki so ga izvolili v volilnem okraju Pesnica.

Jožef Horvat, Janez Magyar, Damijan Zrim, Sara Žibrat in Vera Granfol so bili kandidati, ki so bili izvoljenih v petih volilnih okrajih osme volilne enote, ki pokrivajo območje pomurske statistične regije, Ferenc Horvath pa je bil kot poslanec madžarske narodne skupnosti izvoljen v posebni, deseti volilni enoti s sedežem v Lendavi, ki zajema območja prekmurskih občin, kjer živijo pripadniki madžarske manjšine. Teh šest imen bo v naslednjem sklicu državnega zbora tvorilo Klub pomurskih poslancev (KPP), poslanski klub z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Slednji se sestane na dan konstitutivne seje državnega zbora, ko so novoizvoljenim poslancem tudi formalno potrjeni mandati, ob prvem snidenju pa tudi sprejmejo poslovnik poslanskega kluba. Pomurski poslanci, združeni v KPP, se seznanjajo s posameznimi akti, sklepi in drugimi odločitvami državnega zbora ali vlade, ki so pomembne za razvoj pomurske regije, ter v ta namen tudi oblikujejo enotna stališča in podajajo predloge.

pomurski-poslanci, damijan-zrim, vera-granfol, ferenc-horvath, sara-žibrat, janez-magyar
Vanesa Jaušovec
Novoizvoljeni pomurski poslanci (manjka Jožef Horvat), ki so glede na poslovnik člani Kluba pomurskih poslancev, saj so bili izvoljeni v Pomurju.

Osnovnega pogoja ne izpolnjuje, a pravila se lahko spremenijo



V minulem mandatu so klub sestavljali štirje člani, poleg Horvata in Horvatha še Dejan Židan in Franc Jurša, ki so kljub različnim strankarskim izkaznicam in dejstvu, da so nekateri bili del koalicije, drugi pa opozicije, vseeno v nekaterih primerih uspeli združiti moči. To jim je denimo uspelo pri Zakonu o PAZU, navsezadnje pa tudi pri prepovedi frackinga.

V novem mandatu bo poslanski klub številčno močnejši, ob tem pa se je v zadnjih dneh pojavilo vprašanje, ali bi lahko med pomurske poslance uvrstili tudi Darka Krajnca, ki je bil kandidat zmagovalne stranke Gibanje Svoboda v isti volilni enoti, a v volilnem okraju Pesnica. Krajnc je bil rojen sicer v Mariboru, otroštvo in mladost pa je preživel v naselju Zgornja Velka, ki pada pod občino Šentilj. Politika mu ni tuja, saj je bil v času študija prvi predsednik Študentske organizacije Slovenije, svoj čas pa tudi predsednik Stranke mladih - zeleni Evrope in njihov kandidat za predsednika države leta 2007 ter občinski svetnik v Šentilju. S Pomurjem je povezan tako poslovno kot zasebno, saj je od leta 2013 zaposlen pri Slovenski filantropiji, preko katere vodi medgeneracijski center Hiša Sadeži družbe Murska Sobota, dom in družino pa si je ustvaril v Prekmurju, in sicer v naselju Pince-Marof, kjer živi že več kot deset let. Na državnozborskih volitvah je kandidiral na listi zmagovalne stranke Gibanje Svoboda in to v rodnem volilnem okraju Pesnica, ki pokriva območja občin Šentilj, Pesnica in Kungota. Po delnih neuradnih izidih ga je obkrožilo 3890 tamkajšnjih volivcev, največ, s čimer je osvojil 33,94-odstotni delež glasov in tako v okraju prepričljivo premagal tudi aktualnega poslanca SDS Marijana Pojbiča, ki mu preboj v državni zbor ni uspel.



Glede na obstoječi poslovnik poslanskega kluba pomurskih poslancev Krajnc tako ne izpolnjuje pogojev za članstvo, a nov poslovnik bodo novi pomurski poslanci sprejemali ob uradnem začetku novega mandata in bi ga tako lahko prikrojili na način, da bi se vanj lahko včlanil tudi Krajnc. Temu bi bili zagotovo naklonjeni njegovi strankarski kolegici, ravno tako novinki v državnem zboru, nekoliko manj gotovo pa je, ali bi takšno spremembo podprla "stara" poslanca Jožef Horvat in Ferenc Horvath, pa tudi novinec Damijan Zrim. Pa bi Krajnc sploh bil član pomurskega poslanskega kluba, čeprav ga niso izvolili Pomurci?

darko-krajnc, hiša-sadežev-družbe
Osebni arhiv
Darko Krajnc je že deseto leto vodja Hiša sadeži družbe Murska Sobota.

"Če bi me hoteli v svoji družbi, z veseljem. Nimam zadržkov. Izvoljeni sem bil res v okraju, kjer sem preživel celotno otroštvo in mladost, a že več kot deset let živim tukaj, zato bom zagotovo zagovarjal interese pokrajine ob Muri. Prekmurje imam v srcu, tukaj živim in delam, poznam to okolje in sem na vezi z večino tukajšnjimi župani, zato bom na voljo, če me bodo potrebovali. Ravno regionalizacija bo poleg sociale in malega gospodarstva področje, na katerem bom kot poslanec aktiven," je za Vestnik.si pojasnil Krajnc, ki je sicer spomnil, da prihaja med ljudmi včasih do napačnega razumevanje. Biti poslanec je namreč državna funkcija, a jo hkrati spremljajo lokalna pričakovanja.


Tudi morebitni nadomestni poslanec bi lahko bil Pomurec

Stranka najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, ki je zmagala v vseh volilnih enotah, je v osmi enoti pridobila štiri mandate - poleg Krajnca bodo poslanci Gibanja Svoboda še Dejan Zavec (volilni okraj Ptuj 2), in že omenjeni Vera Granfol (volilni okraj Gornja Radgona) ter Sara Žibrat (volilni okraj Ljutomer). V državni zbor pa se z liste Golobove stranke ni uspelo uvrstiti Simonu Detellbachu (volilni okraj Murska Sobota 2), Tinetu Novaku (volilni okraj Murska Sobota 2) in Dejanu Süču (volilni okraj Lendava). Če bi kdo od izvoljenih zapustil poslanski stolček, bi se kot nadomestni poslanec v državni zbor najverjetneje uvrstil Novak, saj je dosegel najvišji delež glasov, čeprav mu Süč diha za ovratnik. Teoretično je sicer še možno, da se bodo razmerja nekoliko spremenila, ko se bodo 3. maja prištele še glasovnice iz tujine.

volitve-2022 darko-krajnc pomurski-poslanci klub-pomurskih-poslancev