vestnik

Bo tudi Jevšek moral odstopiti?

Rok Šavel, 22. 6. 2022
Vlada RS
Po spremembah zakona o vladi bo Aleksander Jevšek prevzel samostojno ministrstvo, ki bo pokrivalo tudi področje regionalnega razvoja.
Aktualno

Poslanci bodo na današnji izredni seji glasovali o predlogu sprememb zakona o vladi, ki predvideva reorganizacijo vlade - nekateri resorji se bodo premešali, vzpostavljajo pa se tudi tri nova ministrstva.

Po zavrnitvi zahteve SDS za razpis posvetovalnega referenduma o zakonodajnem predlogu vladne koalicije za spremembe zakona o vladi, zaradi katere se je morala vlada oblikovati po obstoječem zakonu, bodo danes v državnem zboru le obravnavali koalicijski predlog, ki predvideva 19 ministrstev, od tega tri nova, ter ministra brez resorja za zamejce.


Ob tem se porajajo vprašanja, kakšne bodo dejansko posledice ob sprejemu in uveljavitvi predloga zakona, nad katerim sicer visi še možnost blokade z zahtevo za zakonodajni referendum, ki bi ga lahko vložili v SDS. Več kot polovica obstoječih ministrstev in vladnih služb, ki jih vodijo ministri brez resorja, bodo doletele takšne in drugačne spremembe. Tako se bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razdelilo na dva resorja, in sicer na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil sedanji šolski minister Igor Papič, ministrstvo za vzgojo in šolstvo pa naj bi vodil sedanji državni sekretar na šolskem ministrstvu Darjo Felda. Sedanjj minister za infrastrukturo Bojan Kumer bo vodil novo ministrstvo za podnebje in energijo, njegova državna sekretarka Alenka Bratušek pa bo postala ministrica za infrastrukturo. Ravno tako bo do menjav prišo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga bo prevzel sedanji državni sekretar Simon Maljevac, Luka Mesec pa bo vodil ministrstvo za solidarno prihodnost.


Jevšek s samostojnim resorjem in področjem regionalnega razvoja


Ob menjavi in vzpostavitvi novih ministrstev bo prišlo tudi do selitve posameznih delovnih področij med ministrstvi. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo namreč po novem ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, izgubilo pa bo področje tehnologije, regionalnega razvoja in oskrbe z naftnimi derivati. Tehnologija prehaja na ministrstvo za visoko šolstvo, oskrba z naftnimi derivati na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, regionalni razvoj pa na ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki bo nastalo s preoblikovanjem vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi za zdaj še minister brez resorja Aleksander Jevšek. Že pri predvidenem preoblikovanju gospodarskega ministrstva so se pojavile dileme, ali bo moral tudi Matjaž Han odstopiti in biti ponovno zaslišan pred parlamentarnim odborom in imenovan v državnem zboru, to namreč zagotovo čaka Mesca, Papiča in Kumra.


To bi postopek še dodatno zakompliciralo, saj bi se ob odstopu Hana do ponovnega imenovanja moral vrniti v državni zbor, kar pomeni, da bi zasedel mesto svojega nadomestnega poslanca Soniboja Knežaka, ob imenovanju za ministra pa bi ponovila vajo. Odstop ministra in potrditev poslanskega mandata pa obenem predstavljata še dodaten postopek za državni zbor. Isti problem bo napočil pri Mescu, ki je bil ravno tako izvoljen za poslanca. Vprašanje morebitnega odstopa in ponovnega zaslišanja ter imenovanja se pojavlja tudi pri Jevšku, saj bo prevzel samostojno in še delovno okrepljeno ministrstvo, kar mu bo obenem omogočalo, da si izbere še dodatnega državnega sekretarja.

Skozi ves postopek ponovno le Mesec in drugi, ne pa Han in Jevšek?


Kot je za Vestnik.si pojasnila Etelka Korpič Horvat, pravnica in nekdanja ustavna sodnica, se ob predpostavki dodatnih ministrstev morata spremeniti tako zakon o državni upravi kot zakon o vladi. "Oba zakona bosta v prehodnih in končnih določbah uredila nadaljevanje dela ministrov in imenovanja novih, vključno z novo sistemizacijo za nova ministrstva. Menim, da za ministrstva oziroma področja, ki se ne spreminajajo, ne bo potrebno izvesti postopka novega imenovanja, za tista področja, ki pa se spreminjajo, pa bo na novo treba izvesti postopek, vključno z zaslišanjem novih kandidatov na odboru. Z ukinitvijo ministrstva sedanjemu ministru preneha mandat," meni prekmurska pravna strokovnjakinja. Kot smo sicer izvedeli iz parlamentarnih krogov, naj Hanu in posledično tudi Jevšku ali drugim, ki ne prevzemajo docela novega ministrstva, vendarle ne bi bilo potrebno odstopiti in iti skozi celotno proceduro ponovno. Več bo znanega po današnji seji, ki se prične ob 16. uri.

državni-zbor vlada aleksander-jevšek
Kaj zdaj berejo drugi