vestnik

Bo v drugem krogu predsedniških volitev bolj prepričal Pahor ali Šarec

Adriana Gašpar, 6. 11. 2017
Igor Napast
Borut Pahor 
Aktualno

Predvolilna tekma je na vrhuncu – V nedeljo, 12. novembra, bo jasno, kdo bo Sloveniji predsedoval naslednjih pet let

Predsednik je edini politik, ki ga volivci izberemo neposredno. Je vrhovni poveljnik vojaških sil, torej tisti, ki simbolizira civilni nadzor nad vojsko in lahko edini, vsaj formalno, ukaže ali ustavi vojaški napad. Sicer je njegova vloga v glavnem reprezentativna, kar pomeni, da državo zastopa ob obiskih tujih predstavnikov, prav tako s svojim obiskom izraža dobre odnose z drugimi državami.

7641cb6086c7d53f3aeb845f91636b41
Igor Napast
Kdo bo Sloveniji predsedoval naslednjih 5 let?


V drugem krogu predsedniške kampanje sta ostala le še dva kandidata. Volivci se bomo tako odločali med prekaljenim političnim mačkom, ki je del politične sfere, kot sam pravi, že vse od leta 1990, ko je bil njegov protikandidat Marjan Šarec star 13 let. A ravno mladost in neobremenjenost s političnimi vezmi in zloglasnimi strici iz ozadja Marjan Šarec omenja kot svojo prednost in to bo po njegovem mnenju dovolj, da nadomesti neizkušenost.

01663ec328dc8aa200a5e5cfc53c86e8
Igor Napast
Kdo bo Sloveniji predsedoval naslednjih 5 let?

O dvojni volilni pravici

Predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath je prekmurske Madžare, ki imajo dvojno državljanstvo, opozoril na pravico, da lahko volijo tudi na Madžarskem. To pa je v domači javnosti sprožilo kar nekaj odzivov, ali je prav, da imajo volilno pravico tudi ljudje, ki v tej državi sploh ne živijo. Zato smo o stališču do dvojnega državljanstva posameznika in njegove volilne pravice v državi, v kateri ne živi, vprašali tudi oba predsedniška kandidata. Marjan Šarec, ki nam je na vprašanje odgovoril v nedeljo popoldne, pravi: "Pri volilni pravici gre za eno od temeljnih pravic državljana, ne glede, kje živi. Vsak državljan Slovenije ima pravico voliti. Res je, da imajo različne države to različno urejeno, a sam v našem sistemu ne bi nič spreminjal."


b8c9e2478bd6095c5c544e93aa86040e
Igor Napast
Kdo bo Sloveniji predsedoval naslednjih 5 let?

Kako izboljšati prepoznavnost

Vprašali smo ju tudi, kaj lahko predsednik naredi za večjo prepoznavnost države in regije, pri čemer Šarec odgovarja, da ena oseba ne more veliko narediti za prepoznavnost naše države in posameznih regij v tujini, lahko pa veliko naredimo skupaj. "Kot predsednik bom s svojim delom in ravnanji na obiskih v tujini promoviral našo državo kot urejeno, trajnostno naravnano državo in prijazno do gospodarstva. Med protokolarnimi darili bodo darila vseh regij, tujih državnikov ne bom gostil samo v Ljubljani in v tujino bom s seboj povabil mlade talente, kulturnike, športnike. Sem pa mnenja, da z objavo fotografij lepot naše države, gospodarskih dosežkov, dosežkov na področju kulture ipd. na socialnih omrežjih dosežemo večji učinek, kot če je na slikah samo predsednik." Aktualni predsednik in kandidat Borut Pahor je namreč znan po tem, da je na družbenih omrežjih zelo aktiven, svoj profil ima tako na twitterju, facebooku in instagramu, kjer objavlja tudi fotografije iz prostega časa, z dopusta in od družine.


Kaj bosta naredila za kmetijstvo?

Kaj boste kot predsednik naredili, da bodo mali kmetje s svojimi težavami končno uslišani, saj mnogi že leta zaradi nizkih odkupnih cen živijo na robu preživetja, je bilo še eno vprašanje, ki smo ga zastavili obema kandidatoma. Marjan Šarec pravi: "Doma smo imeli kmetijo in zame kot državljana je skrajno nedopustno, da smo Slovenci odvisni od uvožene hrane. In to iz preprostega razloga, ker imamo na primer na najboljših kmetijskih zemljiščih namesto poljščin raje parkirišča, trgovine ali industrijo. Tej tematiki bom vsekakor posvetil vso skrb in se sestal s predstavniki kmetov in vlade, da se najde optimalna rešitev. Moje stališče je, da mora naša država postati čim bolj samooskrbna na področju hrane. Blizu mi je pobuda, da se iz sistema javnega naročanja izvzame lokalno pridelana hrana oziroma da jo lahko javni zavodi in druge javne institucije naročajo brez javnega naročila."


Vsa vprašanja smo prejšnji petek hkrati poslali obema kandidatoma, a odgovorov aktualnega predsednika Boruta Pahorja do konca priprave te številke časopisa kljub številnim pozivom nismo dobili.

predsedniške volitve drugi krog borut pahor marjan šarec