vestnik

Bo v Turnišču tovarna za izdelavo električnih avtomobilov? 

Vestnik, 30. 7. 2019
Aktualno

Občina Turnišče, ki je zbirala ponudbe za prodajo okoli 3,4 hektarja parcel v gospodarski coni, je na javni poziv prejela eno ponudbo. Kot je dejal župan Borut Horvat, jo je oddalo podjetje Terramar s sedežem v Kamniku, za parcele pa ponudilo 168.900 evrov. 

Po besedah Horvata, je ponujena cena tudi minimalna vrednost, za katero so bili v občini pripravljeni sprejemati ponudbe za teh 23 parcel, določili pa so jo s pomočjo sodno zapriseženega cenilca. Kot piše STA, bodo na občini pred dokončanjem posla preverili, ali ponudnik ni v kakšnem kazenskem postopku, ter ali ima plačane prispevke in davke. Če ne bo težav, bo sledil sklep o izbiri ponudnika in poziv k sklenitvi kupoprodajne pogodbe v 15 dneh ter plačilo kupnine v 30 dneh od podpisa pogodbe.
Investitorji so po potrditvi Horvata povezani z vlagateljem z egiptovskim kapitalom, ki naj bi 14 milijonov evrov vložil v tovarno za izdelavo električnih avtomobilov, v kateri naj bi delo v prihodnje dobilo okoli 400 ljudi. Župan tudi pričakuje, da bi postopke lahko zaključili septembra.

Podjetje, ki je oddalo ponudbo za nakup celotnega zemljišča, naj bi bilo le posrednik, ki za tuje vlagatelje išče mesto za tovarno avtomobilov. Družba Terramar je glede na podatke s spletne strani Ajpesa registrirano kot trgovsko podjetje s sedežem v Kamniku, kot lastnica in direktorica pa je navedena Darja Mravljak. Lani je imela dobrega 1,1 milijona evrov prihodkov, leto pa sklenila z okoli 75.000 evrov čistega dobička, navaja STA.
Župan Horvat je že pred dvema tednoma njim tudi potrdil, da gre za resen namen investitorjev, saj so se z njimi o nakupu celotnega zemljišča v industrijski coni pogovarjali tri mesece. Z občino so podpisali tudi pismo o nameri.Občina se je sicer zaradi slabih izkušenj zavarovala, tako da mora interesent v enem letu od spremembe občinskega prostorskega načrta dati vlogo za gradbeno dovoljenje, v enem letu od pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja pa začeti graditi. V nasprotnem bo zemljišče znova postalo last občine, vlagatelju pa bodo vrnili brezobrestno kupnino, zmanjšano za pogodbeno kazen, ki bo do dvajset odstotkov kupnine.
Občina Turnišče gospodarska cona Terramar
Kaj zdaj berejo drugi