vestnik

Bo vlada ukrepala zaradi podražitev elektrike, plina in goriva? Minister odgovarja

Rok Šavel, 14. 10. 2021
Profimedia
Vlada ima pripravljene ukrepe, a po besedah Vrtovca ti še niso potrebni.
Aktualno

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je po seji vlade sporočil, da je Slovenija na varni strani in drastičnih podražitev elektrike in zemeljskega plina ne gre pričakovati. Vlada pa je po njegovih besedah pripravljena na ukrepanje, če bo do tega vendarle prišlo.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci sporočil, da se je vlada seznanila s problematiko izredne rasti cen energentov na trgih, kjer je dogajanje v zadnjih mesecih postalo tvegano. Minister ja navedel številne dejavnike, ki so vplivali na neobičajne razmere, med drugim oživitev gospodarstva po pandemiji in povečano povpraševanje po energiji, zmanjšana dodatna oskrba Evrope s plinom in nižje naložbe, manjša proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov energije in vrsto drugih, ki potiskajo cene navzgor. Po besedah ministra je situacija nepredvidljiva, kar se odraža v paniki, ki vlada na trgu, zato analize in napovedi za pol leta ali leto vnaprej niso primerne. 


Slovenija je na varni strani


"Rad bi poudaril, da je trenutna situacija v Slovenija res posledica dogajanja na mednarodnih trgih energentov. Gre za zelo specifičen pojav, ki pa ga je potrebno nasloviti kolektivno, na ravni celotne Evropske unije," je pojasnil Vrtovec in napovedal izredni vrh ministrov za energetiko, ki bo potekal 26. oktobra v Luksemburgu, na katerem bodo obravnavali rast cen energentov.

"Hkrati bi rad državljane in slovensko javnost pomiril. Mi smo na varni strani. Zakupi so se dogajali že mnogo pred tem in na podlagi vprašanj velikim dobaviteljem, so odgovori zelo enostavni, in sicer da za enkrat obvladujejo situacijo in bistvenih podražitev elektrike še ni na vidiku," je zatrdil infrastrukturni minister in dodal, da trg deluje, kar se tiče napovedane podražitve s strani Petrola, pa je državljanom svetoval, da naj zamenjajo ponudnika. 

Vlada tako zaenkrat ne bo ukrepala, ker po mnenju ministra to še ni potrebno, je pa seznanjena z naborom ukrepov, ki jih je predlagala Evropska komisija. Vrtovec je še dodal, da je vlada vzpostavila posebno delovno skupino pod vodstvom ministrstva za infrastrukturo, ki bo spremljala tekoče dogodke in seznanila javnost z ukrepi, ko bodo ti potrebni.

Posamezne države sicer že sprejemajo ukrepe, povezane z rastjo cen energentov. Tako je denimo Hrvaška danes za 30 dni omejila najvišjo maloprodajno ceno goriv, ki so dan prej dosegle rekordne ravni.

vlada-rs novinarska-konferenca jernej-vrtovec ministrstvo-za-infrastrukturo energenti