vestnik

Bobri so ob Ščavnici zelo dejavni 

Ines Baler, 7. 4. 2018
Ines Baler
Jožef Sedonja je zbranim razložil, na kakšen način so se bobri lotili te vrbe. 
Aktualno

Ti glodalci so indikatorji, ki kažejo, kje se je človek s svojo dejavnostjo preveč približal obrežnemu prostoru. 

V Razkrižju so danes ob mednarodnem dnevu bobra pripravili aktivnosti, na katerih so obiskovalci spoznali pomen bobra v naravi in imeli možnost videti mesta, kjer so glodavci najbolj dejavni. Na Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje je naravovarstveni svetovalec Jožef Sedonja učencem in lokalnim prebivalcem najprej predstavil glavne značilnosti in vlogo bobrov, nato pa je sledil sprehod v naravi. Ob strugi Ščavnice sta si dve skupini udeležencev pod strokovnim vodstvom zaposlenih na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave ogledali domovanja in sledi, ki kažejo, da so tam prisotni bobri.


e3149263e75c40b144ae6cfb7aacf85d
Ines Baler
Ob Ščavnici so obiskovalci iskali bobrove sledi.


To je bilo najbolj opazno v bližini izliva Ščavnice v Muro, kjer je v večmetrskem pasu podrtih in oglodanih precej dreves. Tam je bilo v zimskem obdobju glavno delovišče bobrove družine.

13de11875c1261f342f766eab458a249
Ines Baler
Na tem predelu so bili bobri pozimi najbolj dejavni.


Dogodka se je udeležil tudi razkrižki župan Stanko Ivanušič, ki ob športnih aktivnostih sproti spremlja razmere v gozdu. »To je pravi dogodek, s katerim mlade ozaveščamo o pomenu bobrov v naravi. Vsaka stvar pa ima dve plati, zato je treba razumeti tudi lastnike gozdov in njiv, bobri gredo namreč radi tudi v koruzo, da dosežemo medsebojno razumevanje in sožitje med človekom in bobrom,« je povedal Ivanušič. Ob tem je dodal, da v občini pretirane slabe volje zaradi škode, ki jih povzročajo glodavci, ni zaznati. Lastniki naj bi se zavedali, da bobri dlje kot 50 metrov od vode ne gredo, prav tako pa lahko zaprosijo za odškodnino.

3be4c8b3ee70bcdd7449f3d98b7c3e43
Ines Baler
Za učence OŠ Janeza Kuharja Razkrižje je bil današnji šolski dan precej zanimiv.

bobri, Ščavnica, Razkrižje