vestnik

Bodo položnice za vrtec kmalu višje? Marjana Kolar: Zvišanje plač pomočnic ne bo imelo tako velikega učinka

Rok Šavel, 20. 1. 2023
Jure Kljajić
Župani pravijo, da bo do zvišanja ekonomske cene vrtcev v vsakem primeru prišlo tudi zaradi drugih dejavnikov, ki vplivajo na ceno.
Aktualno

Pomurska sindikalista zavrača napovedi številnih občin po zvišanju ekonomske cene vrtca zaradi dviga plač pomočnic vzgojiteljic.

Po dogovoru med vlado in Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se bodo plače pomočnic vzgojiteljic zvišale za štiri plačne razrede, in sicer z izhodiščnega 22. plačnega razreda, kjer znaša bruto plača 1048,70 evra, na 26. plačni razred z bruto plačo 1226,82 evra. Gre za okoli 12-odstotni dvig plač, s tem da denarja zanje ne zagotavlja država, ampak občine ustanoviteljice vrtcev. O dvigu plač pomočnic vzgojiteljic in o drugem aktualnem dogajanju smo se pogovarjali z Marjano Kolar, novo predsednico glavnega odbora SVIZ, zaposleno v Vrtcih Občine Moravske Toplice, enoti Bogojina.

volitve-predsednice-go-sviz-8
SVIZ
Marjana Kolar je bila nedavno izvoljena za predsednico najvišjega organa Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, že novembra pa je nov štiriletni mandat dobil tudi dolgoletni glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Foto SVIZ



Ste zadovoljni z doseženim dogovorom glede plač pomočnic vzgojiteljic in mladih raziskovalcev in kdaj naj bi prišlo do podpisa aneksov h kolektivnima pogodbama ter do izplačila višjih plač?


»Z doseženim nismo zadovoljni in bomo še naprej poskušali zagotoviti pošteno plačilo za pošteno in zahtevno delo. Kdaj bo podpis, še ne vemo. Dogovor za pomočnice je korak v pravo smer, saj je to delo podcenjeno, enako velja za mlade raziskovalce in asistente. Želim pa opozoriti, da je s tem dogovorom uresničen le manjši del naših stavkovnih zahtev, odpraviti moramo tudi zaostanke pri vrednotenju dela učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, pri vzgojiteljicah v vrtcih in visokošolskih učiteljih, ki so jim 'pobegnili' zdravniki. Dvig plač je dogovorjen s prvim januarjem letos.«

Izhodiščni plačni razred pomočnic vzgojiteljic bo malo nad ravnjo nove minimalne plače. Je to dovolj?

»Res je, da bodo začetnice le nekaj malega nad minimalno plačo, a za večino pomočnic se plača vseeno zviša za tri oziroma štiri plačne razrede. V SVIZ se bomo tudi po tem borili za ustrezno ovrednotenje njihovega dela, ki je odgovorno in zahtevno.«


V sindikatih ministrstva za obrambo in vojakov Slovenije so se kritično odzvali na vašo primerjavo plače vojaka in plače pomočnice vzgojiteljice in trdijo, da bodo imele pomočnice vzgojiteljic zdaj za dva plačna razreda višjo plačo, odliv vojakov pa bo še večji. Kako komentirate njihove navedbe?

»V SVIZ smo do zdaj podpirali zvišanje plač vseh skupin, ki so si priborile ustreznejše plače, a trditve, ki jih navajate, preprosto ne držijo. Tudi če primerjate le povprečne osnovne plače vojakov in pomočnic z isto stopnjo izobrazbe, torej srednjo, pomočnice pred zvišanjem drastično zaostajajo za vojaki, saj je njihova povprečna osnovna plača za 30 odstotkov nižja od vojakove. In ne trdimo, da je vojakova plača previsoka, a se ne strinjamo, da je plača pomočnice toliko nižja.«

Zaradi dviga plač pomočnic vzgojiteljic naj bi prišlo do dviga ekonomske cene vrtcev. To bo tako dodatno breme za občinske proračune in starše. Ali to posledico prepoznavate kot problematično?


»Upamo, da občine zvišanja plač pomočnikov in pomočnic ne bodo izkoristile za zvišanje cene vrtcev, ki je potrebno zaradi zvišanja stroškov. Ceno so do zdaj zadrževale, da se ne bi zamerile staršem, krivdo za podražitev pa bi sedaj pripisale zvišanju plač pomočnic, ki ne bo imelo tako velikega učinka na stroške vrtca.«

Po vladnem dogovoru s sindikatom Fides in z vašim sindikatom je bil sprožen val zahtev po višjih plačah v javnem sektorju. Grozi se celo s protestnimi shodi. Kako vidite to kaotično dogajanje?


»Naše stavkovne zahteve so bile na vlado naslovljene že februarja lani in so posledica partikularnih zvišanj plač posameznim skupinam v javnem sektorju. Tudi vladni podatki jasno kažejo na sistematično zmanjševanje vrednosti pedagoškega dela v zadnjih letih, od vrtcev do univerz, ki ga je treba odpraviti še pred uveljavitvijo novega plačnega sistema, saj smo soočeni z velikim pomanjkanjem kadra, tako strokovnega kot tehničnega. SVIZ bo vztrajal, da se v okviru stavkovnega sporazuma z vlado dogovorimo o ustreznem vrednotenju dela v vrtcih in šolah, in bo, če bo potrebno, v kratkem izvedel nov stavkovni dan, če ne bomo slišani.«


Dodatno breme

V soboški občini v tem trenutku ne morejo oceniti finančnih posledic dviga plač pomočnic vzgojiteljic za občinski proračun, dodajajo pa, da je bila v Vrtcu Murska Sobota ekonomska cena nazadnje spremenjena prvega septembra 2021. V veljavni ceni tako niso zajeti učinki dogovorov o plačah v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, kakor tudi ne podražitve energentov, materiala in storitev. »Pri izračunu nove ekonomske cene bodo zajeti vsi opisani dejavniki,« napovedujejo v mestni občini in tako rekoč priznavajo, da bo do dviga cene prišlo. Kot dodaja župan Damjan Anželj, osebno podpira, da so pomočnice vzgojiteljic plačane primerno in pošteno, po drugi strani pa opozarja, da sedaj država nalaga dodatno breme na občine in s tem znižuje razvojni potencial občin.

Vprašanje je tudi, ali bo za vse potrebe zadostovala dogovorjena povprečnina. V mestni občini na letni ravni za Vrtec Murska Sobota in vse enote namenijo okoli štiri milijone evrov. Ena izmed možnosti, kako ublažiti finančne posledice ob dvigu ekonomske cene za starše, je dvig subvencije za starše, a kot poudarjajo v mestni upravi, je ta v soboški občini že sedaj ena najvišjih v Pomurju. Radenski župan Roman Leljak je medtem napovedal, da po dogovoru med vodstvom tamkajšnjega vrtca in občinsko upravo podražitve vrtca ne bo, hkrati pa odpirajo nov, peti oddelek v kapelski enoti. Lendavska občina pa ima na drugi strani za naslednjo sejo občinskega sveta že na mizi predlog uskladitve ekonomske cene programov Vrtca Lendava.

dvig-plač ekonomska-cena-vrtca vrtci marjana-kolar sviz intervju
Kaj zdaj berejo drugi