vestnik

Bodo Socialni demokrati našli predsedniškega kandidata? Med imeni tudi Židan in Zrim, a to naj bi bil favorit

Rok Šavel, 26. 7. 2022
Bobo
Neuradno naj bi h kandidaturi najbolj nagovarjali Janija Prednika.
Aktualno

V drugi največji vladni stranki še zmeraj niso postregli s svojim kandidatom za predsednika države.

Socialni demokrati so sporočili, da so zaključili z evidentiranjem kandidatov za predsednika republike, a predsedstvo še ni sprejelo odločitve. Članstvo je predlagalo kar 71 kandidatk in kandidatov, veliko predlogov je dobil evropski poslanec Milan Brglez, za katerega se je tudi šušljalo, da bi lahko bil kandidat druge največje vladne stranke na jesenskih volitvah za predsednika republike, a ta se ne namerava odreči funkciji v Bruslju, kar je potrdila tudi predsednica stranke Tanja Fajon. Ravno tako za kandidaturo ni zainteresiran Dejan Židan, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, ki je ravno tako med evidentiranimi kandidati.


Priljubljeni koroški poslanec kandidat za predsednika?


Kot smo izvedeli, je med evidentiranimi kandidati tudi pomurski poslanec Damijan Zrim, še največ možnosti za dejansko kandidaturo pa naj bi imel vodja poslanske skupine Jani Prednik. Slednji je na aprilskih državnozborskih volitvah prejel največ glasov in največji delež glasov med vsemi sedmimi izvoljenimi poslanci na listi SD. Prednik je bil tudi izzivalec Tanje Fajon za vodenje Socialnih demokratov na kongresu leta 2020, omenjalo pa se ga je tudi kot morebitnega izzivalca na letošnjem kongresu v luči slabega izida stranke na državnozborskih volitvah pod vodstvom Fajonove. Da bi lahko bil Prednik skriti adut SD, je še dodatno podžgal Žan Logar, namestnik generalnega sekretarja strankinega podmladka Mladi forum SD, z objavo na družbenem omrežju Twitter.



Predsedniške volitve bodo na sporedu v nedeljo, 23. oktobra, za stolček dvakratnega predsednika Boruta Pahorja, ki sicer tudi izhaja iz stranke SD, pa je kandidaturo najavilo že več kandidatov. Glede na prve javnomnenjske raziskave visoko kotirajo predvsem Nataša Pirc Musar (neodvisna), Anže Logar (SDS, a kandidiral naj bi kot neodvisni kandidat s podpisi), Marta Kos (Gibanje Svoboda). V primeru, da znotraj SD ne bi našli kandidata, bi lahko stranka podprla koga od že obstoječih kandidatov.

"Razpravo bomo v stranki SD nadaljevali. Ne glede na to, kakšna bo končna odločitev stranke, sem prepričana, da bo tisti kandidatka ali kandidat, za katero se bo odločila SD, zmagovalka oziroma zmagovalec volitev," je dejala predsednica stranke, sicer zunanja ministrica, v izjavi za medije.

socialni-demokrati predsedniške-volitve kandidatura jani-prednik damijan-zrim dejan-židan