vestnik

Bodo za nogomet padala drevesa?

Timotej Milanov, 16. 1. 2020
Aleš Cipot
Marca lani je Mura odigrala prvo tekmo pod žarometi, za postavitev katerih je namenila okoli pol milijona evrov, naslednji korak predvideva dograditev stadiona, prestavitev glavnega igrišča in gradnjo novih pomožnih igrišč.
Aktualno

Umestitev novih pomožnih nogometnih igrišč na območju Fazanerije bi lahko sprožila buren odziv stroke, prebivalcev in lokalne politike, medtem pri soboškem prvoligašu nujno potrebujejo prostor za širitev

Kot je znano, želita Mestna občina Murska Sobota (MOMS) in Nogometna šola (NŠ) Mura dograditi nogometni stadion v Fazaneriji ter urediti pomožna igrišča za treninge prvoligaške ekipe in nogometne šole. Kje natančno naj bi omenjena pomožna igrišča zgradili, pa javnosti doslej še niso sporočili. Kot ena od možnosti se je omenjalo občinsko zemljišče nasproti teniških igrišč med Kopališko in Razlagovo ulico. V tem primeru bi morali posekati kar zajeten del gozda v Fazaneriji. Kot drugi možni lokaciji sta se v javnosti omenjali zasebno kmetijsko zemljišče severno od Murinega stadiona in občinsko zemljišče med teniškimi igrišči in razbremenilnim kanalom, kjer so že danes pomožna igrišča.

acfa6395cefda855a8693c7599f37933
Aleš Cipot
Predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič in župan Aleksander Jevšek, ki je za Vestnik že povedal, da bo treba pri projektu gradnje nove nogometne infrastrukture paziti, da ne bi podlegli evforiji zaradi trenutnih uspehov kluba, in da bo treba predvsem paziti na zaščito vodnega vira v Fazaneriji.

V mestni upravi pojasnjujejo, da je za Fazanerijo, natančneje za območje kopališča in nogometnega stadiona ter neposredne okolice, predvidena izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta v skladu s predpisi v občinskem prostorskem načrtu. Območje, na katerem naj bi nastala pomožna igrišča, je uvrščeno pod enoto urejanja SO53, namenjeno pa je razvoju športnih vsebin. Omejenost območja kaže, da bi lahko po tem načrtu pomožna igrišča nastala samo na prvi omenjeni lokaciji, torej tisti, ki zahteva sekanje dreves za potrebe gradnje igrišč. V mestni upravi še pojasnjujejo, da se bo priprava prostorskega načrta izvajala v skladu z zakonodajo, občina bo v letošnjem proračunu zagotovila sredstva za pripravo načrta in prek javnega naročila izbrala prostorskega načrtovalca, ki bo pripravil izhodišča ter osnutke grafičnih strokovnih podlag, s katerimi bodo seznanili tudi javnost. 

DSC_0219
Timotej Milanov
Pomožna nogometna igrišča naj bi zgradili na danes poraščenem območju med Kopališko in Razlagovo ulico.

Pričakovati je vročo razpravo

Kot še povedo v mestni upravi, bodo v pripravo podrobnega prostorskega načrta vključeni vsi pristojni nosilci urejanja prostora, ki bodo dali svoje smernice in določili pogoje, ki jih bo treba pri izvedbi načrta upoštevati. Tega bo v dvofaznem postopku sprejemal tudi mestni svet, zato ni majhna verjetnost, da bo razprava poleg strokovne in okoljske dobila še politično razsežnost. »Še večja težava od strokovnih pomislekov bo nasprotovanje tam živečih občanov. Mislim, da je za pomožna igrišča dovolj prostora drugod, ne vem, zakaj bi morala biti ravno tam.Že zamisel arhitekta Novaka je bila takšna, da je kopališče umeščeno v gozdnati del mesta – Fazanerijo, ki vključno s tem južnim delom tvori pljuča mesta,« pravi arhitekt Iztok Zrinski, ki je v preteklosti že dal pomemben prispevek k arhitekturni ureditvi mesta, med drugim je zasnoval stavbo Pokrajinske in študijske knjižnice.

7787e8661a0f806cfebae38498d2f347
Nataša Juhnov
Na območju nekdanje Vrtnarije je mestna občina v času, ko jo je vodil Anton Štihec, zgradila reinjekcijsko vrtino in postavila središče za obiskovalce. Po mnenju nekaterih bi bilo to območje primernejše za gradnjo novih igrišč, a je na tem območju že predvidena gradnja vodarne.

Sam vidi boljši prostor za to na drugi strani Kopališke ulice, na območju nekdanje Vrtnarije. Tam je občinsko zemljišče, na katerem je občina pred leti zgradila geotermalno vrtino in uredila središče za obiskovalce, ki pa ni zaživelo. A to območje ni predmet urejanja z omenjenim prostorskim načrtom, prav tako je tam predvidena gradnja vodarne. Zrinski poudarja, da je Fazanerija zaščiteno območje, in opozarja na še en pomemben vidik: »Vsa nogometna igrišča morajo biti orientirana v smeri sever–jug, nisem prepričan, da je na tem območju od južne ograje kopališča do tega dela Razlagove ulice dovolj prostora za umestitev 110 metrov dolgega igrišča. Če eno drevo podreš, moraš posaditi tri nova, če pa izsekaš tako velik del gozda, je to težko sanirati, mislim, da v našem mestu nimamo take prostorske stiske, da bi morali to narediti,« še pravi Zrinski. V mestni upravi pričakujejo, da bo priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta trajala eno leto. »Predvideno je, da bo prostorski akt zasnovan fleksibilno in bo v skladu s predvidenimi posegi možno pridobivati gradbena dovoljenja za gradnjo športnih objektov oziroma izvajati posege fazno ter postopoma v skladu s finančnimi možnostmi. V odloku bodo predvideni ohlapni prostorsko-izvedbeni pogoji, ki bodo dopuščali gradnjo tribun in drugih potrebnih objektov ter naprav ob obstoječem igrišču …«

Sredstva fundacije ne bodo zadostovala

Mestna občina Murska Sobota se je novembra lani prijavila na javni razpis Fundacije za šport za sofinanciranje gradnje športnih objektov in površin za šport v naravi v letih 2020, 2021 in 2022. Rekonstrukcija nogometnega igrišča v Fazaneriji, ki predvideva prestavitev travnate površine osrednjega nogometnega igrišča in vgradnjo ogrevalnega sistema igrišča, je ocenjena na 1,3 milijona evrov. Na omenjenem razpisu bi v primeru odobritve vloge lahko pridobili največ 70 tisoč evrov, zato bi za izvedbo investicije morali dobiti še sredstva iz drugih virov, na primer od Nogometne zveze Slovenije ali ministrstva za izobraževanje.

Novo rastje na treh hektarjih zaščitenega območja  

Direktor javnega podjetja Vodovod sistema B Daniel Kalamar pravi, da v okviru projekta pomurskega vodovoda na območju nekdanje Vrtnarije načrtujejo postavitev vodarne, v prostore katere bi se tudi sami preselili, in novih prostorov regionalnega centra Zveze za tehnično kulturo. Gradnjo bodo začeli predvidoma prihodnje leto. Na območju za teniškimi igrišči, kjer je vodni vir, bi posadili nova drevesa na treh hektarjih in tam vzpostavili varovano območje, hkrati bi uredili tudi kanalizacijo za kompleks teniških in nogometnih igrišč, pri čemer bi kanalizacijske vode speljali stran od varovanega območja, pojasnjuje Kalamar. Predviden je tudi cevovod od vodnega vira do vodarne, speljan mimo območja novih igrišč. Na vprašanje, ali lahko vzdrževanje igrišč oziroma morebitna uporaba kemikalij za ta namen pomeni nevarnost za vodovod, Kalamar odgovarja, da ne.

f5b38bf284637ea4d65c62122b92728c
Nataša Juhnov
Po besedah direktorja javnega podjetja Vodovod sistema B Daniela Kalamarja želijo na območju vodnega vira v Fazaneriji vzpostaviti varovano območje in posaditi nova drevesa na treh hektarjih.

Predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič pravi, da se pri vzdrževanju igrišč z umetno travo takega tipa, kot ga ima Mura, poleg lepila pri polaganju igralne površine uporabljata zgolj umetno polnilo – kroglice, ki jih je treba po nekem času zamenjati, in ščetkanje. »Pri tem ni nobenih kemikalij, zato so takšne bojazni odveč.« Kuzmič poudarja, da vse načrtovane investicije vodi občina in da sami nimajo nobenega vpliva na to, kako jih bo izvedla, želijo si samo, da bi ustrezne površine za vadbo dobili čim prej. »Mi potrebujemo vadbeni center. Sedaj si pomagamo z igrišči drugih klubov, med drugim na Pušči, v Rakičanu, Gančanih ali Renkovcih, brez teh ne bi zmogli.« Prvi nujen korak, za katerega Kuzmič upa, da se bo zgodil v dveh letih, je menjava in prestavitev glavnega igrišča. »Zelenica je stara že 20 let, drenažni sistem ne deluje več, zato je to prioriteta, in upam, da bomo to izvedli v dveh letih. Do dograditve stadiona, katerega lastnica je prav tako občina, ki jo lahko mi samo pozivamo k čimprejšnji ureditvi, bo po moji oceni prišlo komaj v petih do sedmih letih.«

murska-sobota fazanerija pomožna-igrišča