vestnik

Bogomir Dolenc: Maratonec med Mursko Soboto in Ljutomerom

Tomo Köleš, 15. 9. 2018
Niko Časar
Bogomir Dolenc je še pred desetimi leti nezdravo živel, sedaj pa opozarja ljudi na pomen gibanja.
Aktualno

V torek ob 15. uri bo Bogomir Dolenc v ŠRC Ljutomer v okviru športno-dobrodelnega projekta 42 maratonov v 42 dneh odtekel še enega svojih maratonov. V Pomurju je to opravil že v Lendavi in Murski Soboti.

Športno-dobrodelni projekt 42 maratonov v 42 dneh je največji letošnji tovrstniprojekt v državi. Bogomir Dolenc iz Velenja bo v 42 dneh pretekel ravno toliko maratonov. Zadnji bo 5. oktobra med Trojanami in Velenjem. Glavni namen je zbiranje denarjaza ustanovo Mali vitez in male bolne junake ter promocija gibanja kot zdravega načina življenja. "Če samo petnajst minut na dan nameniš gibanju, lahko to zelo hitro vpliva na izboljšanje kakovosti življenja in zdravja," pravi Dolenc. In ve, kaj govori, saj je pred desetimi leti tudi sam zelo nezdravo živel. Dokler mu ni nekega dne prekipelo, zato se je posvetil fizičnemu gibanju in izboljšanju svojega življenjskega sloga. Maratone teče že zadnjih nekaj let.




V njegov letošnji projekt je vključenih veliko občin, športnih društev, ustanovin posameznikov. Podpirajo ga vse večje športne organizacije:Športna unija Slovenije, Atletska zveza Slovenije in Olimpijski komiteSlovenje. Ambasadorka projekta je varuhinja človekovih pravic VlastaNussdorfer, častni pokrovitelj pa je predsednik države Borut Pahor.

9e24aab20725d94ea72534efbf5a7e53
Niko Časar
Bogomir Dolenc bo v torek tekel v Ljutomeru.


Tudi Mestna občina Murska Sobota je projekt podprla, zato je pri Drevoredu Martina Lutra in v soboškem parku bil že šestnajsti dnevni tekaški dogodek. Dolenc je odtekel toliko krogov, da je premagal maratonsko dolžino 42 kilometrov. Na tekaški krožni progi pa so se mu pridružili tudi drugi rekreativni tekači in tekačice, ki so odtekli poljubno dolžino.

92ff84ebf92ce2fb07856c09f7862b47
Niko Časar
Na progi skozi soboški park so se mu del poti pridružili še nekateri drugi tekači.


Še pred začetkom teka ga je sprejel soboški podžupan Boštjan Berlak, ki je dejal, da bi tudi sam odtekel del maratona, vendar ga je pri tem zaustavila poškodba: "Sem pa Bogomirja Dolenca prvič spoznal lani decembra in sem takoj videl, da je človek vreden vsega zaupanja in da ima projekt, kateremu se je treba maksimalno posvetiti."

fe76aa7643e7ef1b6378a2604ce749b8
Niko Časar
Dolenca je ob začetku maratona sprejel soboški podžupan Boštjan Berlak.

Denarna sredstva Dolenc zbira z donacijami podjetij in organizacij, s prispevki udeležencev na dnevnih tekaških dogodkih in s pomočjo SMS-sporočil do konca leta (na 1919 VITEZ ali VITEZ5). Naslednja pomurska postaja je Ljutomer.

e732dfa783c55aeb74eb57e4e8c35bb5
Niko Časar
Bogomir Dolenc zbira sredstva za ustanovo Mali vitez.

Niko Časar
Bogomir Dolenc. 
maraton Bogomir Dolenc 42 maratonov v 42 dneh MURSKA SOBOTA Boštjan Berlak
Kaj zdaj berejo drugi