vestnik

Bojana Beović: Potek epidemije covid-19 v Sloveniji še najbolj spominja na hojo po robu prepada

M.V., 28. 7. 2020
STA
"Edini način za zaustavitev takega vala je zapora države, česar ne smemo dopustiti," meni Beovićeva.
Aktualno

Epidemija je preizkus solidarnosti in modrosti, je še dejala na današnji novinarski konferenci. Stanje skrbno spremljajo in po potrebi bodo predlagali spremembo režima na meji.

»Potek epidemije covid-19 v Sloveniji še najbolj spominja na hojo po robu prepada. Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti v državi omogočata tako vnos kot širjenje virusa,« je na današnji konferenci dejala dr. Bojana Beović in pojasnila, da hoja po robu pomeni, da je večdnevno povečano število novo odkritih okuženih lahko napoved ponovnega vzpona epidemije. To zaustavi zdravstvene dejavnosti in pomeni tudi slabšo obravnavo bolnikov s covid-19 in neustrezno in prepozno obravnavo ostalih bolnikov.

hrvaška, maske, koronavirus
Profimedia
Opozorila je, da tudi situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom.

Opozorila je, da tudi situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Njihovo število novih okužb na dnevni ravni je vsaj dvakratnik situacije v Sloveniji ob relativno manj opravljenih testih. Zabeležili so tudi posamezne pozitivne primere, ki so se okužili na počitnicah na Hrvaške. »Pri bivanju na Hrvaškem, če se zanj vendarle morate odločiti, je treba biti izrazito pozoren, imeti čim manj stikov z drugimi ljudmi, tudi drugimi turisti,« je opozorila. Družinam z otroci tudi odsvetuje dopustovanje v tujini zadnja dva tedna pred odprtjem šol. Stanje skrbno spremljajo in po potrebi bodo predlagali spremembo režima na meji.
"Edini način za zaustavitev takega vala je zapora države, česar ne smemo dopustiti. Zato ob vsakem takem povečanju števila primerov izrazito opozarjamo na dosledno upoštevanje vseh predpisanih ukrepov vključno s čim manj potmi v druge bolj ogrožene države," je dejala Beovićeva.
dso-velika-polana, dom-starejših-danijela-halasa, koncert
Jože Gabor
Premeščanje vseh stanovalcev DSO v bolnišnice je po njenih besedah nesmiselno. Fotografija je simbolična.
Premeščanje stanovalcev nesmiselno 
Premeščanje vseh stanovalcev DSO v bolnišnice je po njenih besedah nesmiselno. "Tudi sicer samo okuženih ali blago bolnih ne hospitaliziramo. Način prenosa covid-19 ni tak, da bi bila hospitalizacija obvezna sama po sebi, kot bi bila na primer pri eboli," je pojasnila. Kot drugi razlog je navedla, da vseh okuženih stanovalcev DSO nimamo kje hospitalizirati, saj bi morali zaradi prezasedenosti bolnišnic odpasti številni zdravstveni programi, ki so v veliki meri namenjeni prav isti populaciji starejših ljudi.

Žarišča znotraj delovnih organizacij

Špela Horjak, namestnica javnega govorca Jelka Kacina pa je pozvala k spoštovanju samozaščitnih ukrepov, odgovornemu ravnanju, še posebej ob prihodu iz tujine, in sodelovanju z epidemiologi. Ponovno namreč beležijo okužbe iz tujine ob vrnitvi z dopusta. Zaznati je pa tudi žarišča virusa znotraj delovnih organizacij. »Kar 40 % vseh okužb v zadnjih 2 tednih je takih,« je dejala.

covid--19 koronavirus---aktualno-z-dolenjske konferenca