vestnik

Bolečine v sklepih: Ko boli, je treba nekaj storiti

A. Nana Rituper Rodež, 19. 7. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Vlasta Petric poudarja, da gibanje ugodno vpliva na zdravje sklepov in zmanjšanje bolečine. Foto: A. NANA RITUPER RODEŽ
Aktualno

Če vas boli pri obremenitvah, je najverjetneje artroza, če vas boli ob počitku, pa artritis.

Prej ali slej se vsakemu pojavijo bolečine v kolenih, komolcih ali drugih sklepih ali pa kar na več mestih hkrati. Čeprav so pogostejše pri starejših, ni izključeno, da jih ne bi imeli tudi mlajši. Bolečine so lahko različne, v grobem jih delimo na dve osnovni: bolečine, ki se pojavljajo ob večjih fizičnih naporih in obremenitvah, in tiste, ki jih začutimo ob mirovanju in ponoči. Kažejo še druge obraze, o tem, kako jih prepoznati, zakaj so nastale ter kaj storiti za omilitev težav, smo se pogovarjali s primarijko revmatologinjo Vlasto Petric, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Opisane bolečine so vedno opozorilo, da moramo nekaj narediti. Mišično-skeletni sistem je lahko poškodovan ali obolel zaradi različnih vzrokov. Hrustanec v sklepih se začne tanjšati po 25. letu in s tem se postopoma pričnejo degenerativne spremembe v hrustancu sklepnih okončin, v komolcu, kolenu …, kar spremljajo bolečine. Če je nastanek bolečine povezan z večjo obremenitvijo sklepa ali se še stopnjuje, ob počitku pa težave prenehajo, je velika verjetnost, da je artroza, obraba. Če pa bolečino začutimo, ko se umirimo ali je hujša ponoči, pa kaže, da gre za vnetje sklepov, artritis ali vnetni revmatizem.

Artritis dajmo odkriti čim prej

Ko bolnika bolečina pripelje k zdravniku, je že hudo, pravi Petričeva. Na pregledu najprej ugotovijo, za kakšno bolečino gre, po postavitvi diagnoze pa bolniku svetujejo način zdravljenja. Če imamo bolečine ponoči, ko jih spremljajo še oteklina, rdečina in slabša gibljivost ter jutranja okorelost, pa kaže na revmatično obolenje, avtoimunsko bolezen, na razvoj katere vplivata tako genetika kot dejavniki okolja, še posebno pa kajenje. Če bolečine trajajo dlje časa, se bolnik ne naspi in nastopi huda utrujenost, še preden pride k zdravniku.
Je kronična bolezen, ki se da umiriti z zdravili, pomembno pa je, da se odkrije čim prej in da jo začnemo zelo agresivno zdraviti, z več zdravili hkrati, in da nato izberejo najučinkovitejšo, razloži Petričeva. Tudi ob artritisu je priporočljivo gibanje in razgibavanje, bolnika pa v ambulanti naučijo vaj, s katerimi lahko skrbi za dobro mišično kondicijo.

Artroza je lahko tudi genetska

Če je prišlo do obrabe sklepov, se bolečine omilijo z zdravili proti bolečinam, deloma pa se lahko poškodbe popravijo operativno. Operaciji sledi izboljšanje, kar je treba vzdrževati z gibanjem in rekreacijo. Največja napaka je, opozarja Petričeva, da po operaciji kolena ali kolka ljudje ne spremenijo svojih navad in spet večino časa preživijo na kavču. Vsaj pol ure na dan bi se morali gibati.

Obrabe kolkov in kolen najpogosteje opažajo pri ljudeh, ki imajo težje fizične obremenitve pri delu, dvigujejo ali prenašajo težja bremena. To so na primer gradbeni delavci. Čeprav so pogostejše pri moških, se pojavljajo tudi pri ženskah, ki delajo na kmetiji in podobno. Do hitrejše obrabe sklepnega hrustanca pride tudi pri mlajših, pri pretirani športni dejavnosti, po poškodbi sklepa, ki se ni pravilno zarasla, ali deformaciji stopal v otroštvu, na katero nekoč niso bili pozorni. Take nepravilnosti z leti pri večjih obremenitvah pospešijo obrabo in privedejo do artroze. Artroza pa je lahko tudi genetska. Tako lahko na njen nastanek vplivajo čezmerna teža, slaba drža, prevelike obremenitve, premalo gibanja, nekaj pa je genetika.

Zgodnja skrb za zdrave sklepe

Ključno je, da za zdravje sklepov in mišic začnemo skrbeti že od ranega otroštva, da se otrok nauči pravilne drže, da ne posedamo cel dan za računalnikom in da skrbimo za kondicijo, tako da smo vsaj zmerno telesno aktivni. Gibanje in sprehodi odložijo cel kup težav in bolezni, še poudari sogovornica.
Tudi kreme in različni zeliščni pripravki, ki jih kupimo v prosti prodaji, imajo blagodejen in hladilen učinek, saj sproščajo mišice okoli sklepa in pripomorejo, da se bolečine umirijo, še pove Petričeva in doda, da pa je treba, če ni izboljšanja, obiskati zdravnika.
Kaj zdaj berejo drugi