vestnik

Bolniki prihajajo vsak drugi dan in ostanejo več ur

A. Nana Rituper Rodež, 21. 6. 2019
Arhiv Sbms
Sodobno opremo za dializo v SBMS imajo, zdaj želijo posodobiti tudi prostore. 
Aktualno

V petletnem obdobju se je število opravljenih dializ povečalo za kar 36 odstotkov – Načrtujejo posodobitev prostorov

Odsek za dializo, ki je samostojna enota internega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS), deluje že 40 let. Ustanovljen je bil maja 1979 in je pomenil veliko pridobitev za regijo, saj bolnikov ni bilo več treba z reševalnim vozilom voziti v oddaljene centre po Sloveniji. Danes ugotavljajo, da število opravljenih dializ v zadnjih letih vztrajno narašča, zato z namenom, da zagotovijo čim kakovostnejše zdravljenje dializnih bolnikov, načrtujejo nove, sodobne prostore.
Prva transplantacija organa je bila opravljena leta 1982
Na odseku izvajajo različne oblike zdravljenja, ki jih potrebujejo bolniki. Med drugim izvajajo zdravljenje akutne in končne ledvične odpovedi s hemodializo, torej čiščenjem krvi s pomočjo umetne ledvičke. Trenutno imajo 86 bolnikov, ki morajo zaradi tega k njim priti vsak drugi dan, ostanejo pa pet, šest ur ali več. Pred 26 leti so začeli izvajati tudi peritonealno dializo ali trebušno dializo, pri kateri bolnik postopek izvaja sam na svojem domu, zdaj pa imajo štiri bolnike s tovrstno dializo.
Poleg teh storitev pripravljajo bolnike za uvrstitev na seznam za presaditev ledvic. Prva transplantacija, ki je je bila deležna bolnica iz pomurskega dializnega centra, je bila opravljena leta 1982 in do danes so uspešno presadili organe 88 bolnikom z dializnega odseka murskosoboške bolnišnice.
Prva dializa leta 1979
Prva hemodializa murskosoboškega dializnega odseka je bila opravljena 8. maja 1979. Pobudo za to pa je že nekaj let prej dal zdravnik Nikolaj Lanščak, saj so bolniki, primerni za nadomestno zdravljenje s hemodializo, morali potovati z reševalnim prevozom v oddaljene centre v Slovenj Gradec, Maribor, Celje ali Ljubljano. Najbolj zaslužni za ustanovitev in razvoj dializnega odseka so bili tedanji predstojnik internega oddelka France Starc, tedanji direktor bolnišnice Jože Bedernjak in zdravnik Franc Štivan.

Izvajajo tudi dopustniške hemodialize
Prvenstveno v centru skrbijo za paciente iz pomurske regije, izvajajo pa tudi »dopustniške« hemodialize za bolnike iz drugih slovenskih dializnih centrov in za bolnike iz drugih držav ter za bolnike, ki so na rehabilitaciji po operacijah srca in ožilja.
Število letno opravljenih dializ narašča, v petletnem obdobju se je povečalo za kar 36 odstotkov, samo lani so bile na 21 razpoložljivih hemodializnih mestih opravljene 14.703 dialize. Sicer pa so od 8. maja 1979 do konca maja 2019 opravili blizu 300.000 dializ, obravnavali 746 akutnih hemodializnih in 467 kroničnih hemodializnih pacientov ter 17 pacientov na peritonealni dializi.
Odsek za dializo je, kot so povedali v SBMS, opremljen z najsodobnejšo dializno tehnologijo, problem je reverzna osmoza, aparat za pripravo ultra čiste vode, ki je srce vsake dialize. Ta je zastarel in prešibak za število bolnikov, ki jih dnevno sprejmejo. Z namenom, da bi rešili prostorsko stisko in poleg strokovne oskrbe bolnikom zagotovili primerne prostore za obravnavo, se v murskosoboški bolnišnici lotevajo obnove. Ocenjena investicijska vrednost je 2,9 milijona evrov, od tega bodo od ministrstva za zdravje prejeli 2,76 milijona evrov, 151 tisoč evrov pa bo prispevala SBMS. Predvidevajo, da bodo dela začeli letos jeseni in jih dokončali v začetku prihodnjega leta.
Saso Bizjak
sbms dializa