vestnik

Bolniške liste bodo nadomestila elektronska potrdila

I. B., 17. 4. 2019
Igor Napast
Posameznikom za izdajo bolniškega lista ne bo treba obiskati zdravnika, če bo ta ocenil, da pregled ob zaključju bolniškega staleža ni potreben.
Aktualno

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravlja Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela v elektronski obliki. Ta bo prispevala k manjšemu številu obiskov pacientov v ambulantah družinske medicine. 

Informacijska rešitev bo omogočala postopno nadomestitev papirne listine oziroma tako imenovanega zelenega BOL z elektronsko (eBOL).Elektronsko Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela bo uvedeno v dveh fazah. "V prvi fazi bo zagotovljen zapis eBOL v informacijski sistem izvajalca, ki ga bo ta z uporabo sistema »on-line« posredoval v informacijski sistem ZZZS. V tej fazi bo še vedno potrebna izdaja papirne listine (»zeleni« BOL oziroma če bo mogoče izpis podatkov o začasni zadržanosti od dela). V drugi fazi pa bo ZZZS v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo za delodajalce pripravil rešitev, s katero bodo na javnem spletnem portalu za podporo poslovnim subjektom (portal SPOT) delodajalcem na voljo eBOL-i njihovih delavcev, ostali subjekti pa bodo do teh podatkov dostopali na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe," so pojasnili na ZZZS.

eBOL bo prispeval k administrativni razbremenitvi in zmanjšanju števila obiskov v ambulantah družinske medicine, kar je tudi eden izmed skupnih ciljev, ki sta ga dogovorila ZZZS in Koordinativno telo družinske medicine na sestanku letos januarja in marca, pravijo na ZZZS.


Pilotna uvedba eBOL z evalvacijo je predvidena s 1. septembrom 2019, dva meseca kasneje pa bo sledila nacionalna uvedba, razen novih funkcionalnosti za delodajalce, ki se načrtujejo za začetek leta 2020. Za uvedbo eBOL so zagotovljena finančna sredstva, ki bodo vključena v povečanje sredstev za informatizacijo v kalkulacijah ambulant družinske medicine ter otroških in šolskih dispanzerjev v višini 285,57 evrov na tim.



Na ZZZS pojasnjujejo, da z uvedbo eBOL izvajalci ne bodo imeli več stroškov z nakupom predtiskanih obrazcev in s tiskanjem BOL, pričakujejo pa tudi, da bi se s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, saj jim tako ne bo treba obiskati zdravnika, če bo ta ocenil, da pregled ob zaključju bolniškega staleža ni potreben. Pooblaščene osebe, kot so osebni zdravnik in medicinska sestra, bodo imeli na voljo tudi podatkeo preteklih zadržanostih zavarovanca od dela, kar jim bo v pomoč pri odločanju glede nadaljnje odsotnosti z dela.


Novost bo prinesla poenostavitve postopkov in prihranke pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, osebnih zdravnikih, ki so pooblaščeni za izdajo »zelenega« BOL, zavarovancih, delodajalcih, Finančni upravi RS, Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ZZZS, saj trenutna izdaja BOL v papirni obliki predstavlja administrativno oviro za vse naštete subjekte.

Kakšen bo postopek?

"Postopek zapisa eBOL poteka tako, da osebni zdravnik najprej ugotovi utemeljenost začasne zadržanosti od dela, pooblaščena oseba izvajalca vnese podatke o utemeljeni zadržanosti v informacijski sistem izvajalca in izvede branje osebnih podatkov in podatkov o zavarovanju zavarovane osebe, in če je potrebno tudi povezane osebe iz on-line sistema. Priporočamo, da pooblaščena oseba izvede tudi branje podatkov o že zapisanih eBOL zavarovane osebe, da se zmanjša možnost napak. Pooblaščena oseba zapiše podatke v on-line sistem in izvede kontrolni zapis, za katerega ni potreben digitalni podpis osebnega zdravnika. Če on-line sistem javi napake, jih je treba popraviti in ponovno izvesti kontrolni zapis. Če ni napak, sistem dodeli eBOL številko. Nato je potrebno vsak eBOL digitalno podpisati (enako velja tudi za napotnico in recept), kar lahko izvede le osebni zdravnik, ne pa tudi medicinska sestra ali druga pooblaščena oseba pri izvajalcu. Osebni zdravnik izvede digitalni podpis z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila (KDP) na svoji profesionalni kartici ali z uporabo KDP, ki ga je izdal drug slovenski izdajatelj. Tudi preklic oziroma storno eBOL lahko z digitalnim potrdilom podpiše le osebni zdravnik. eBOL številka se prepiše tudi na papirno listino BOL, prav tako pa se na papirno listino oziroma izpis prepišejo podatki o digitalnem potrdilu osebnega zdravnika (kdo, kdaj, s katerim digitalnim potrdilom je podpisal eBOL – t.i. vizualizacija digitalnega podpisa)," pravijo na ZZZS.
Shutterstock
zzzs elektronski bolniški listi potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela