vestnik

Soboška bolnišnica kupila ventilatorje

Majda Horvat, 10. 11. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V ponedeljek in torek prejeli večino aparatov, za katere so nakupno pogodbo podpisali v petek, 6. novembra. Aparate dobavila družba Ram 2

V ponedeljek in v torek je murskosoboška bolnišnica prejela večino od skupaj 15 ventilatorjev, za katere je bila pogodba o nakupu sklenjena v petek, 6. novembra, in sicer z dobaviteljem družbo Ram 2. Skupna vrednost posla je znašala 264 tisoč evrov brez DDV, je povedal Marjan Maček, pomočnik direktorja za poslovne zadeve. Tokratni nakup so izvedli po pogajanjih z dvema ponudnikoma, ob Ram 2 je to bil še Dräger Slovenija. A ta ni mogel zagotoviti takojšnje dobave. Vodstvo bolnišnice je s pogajanji o nakupu dodatnih ventilatorjev seznanilo tudi sekretarsko v kabinetu predsednika vlade za področje zdravstva Jelko Godec, ki je bolnišnico obiskala prejšnji teden.

splošna-bolnišnica-murska-sobota, respiratorji, ventilator, zdravstvo-dr
Nataša Juhnov
Soboška bolnišnica je prejela večino aparatov, za katere so nakupno pogodbo podpisali minuli petek. Aparate je dobavila družba Ram 2. Fotografija je simbolična.

Deset ventilatorjev je primernih za bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, torej tudi za bolnike s težkim potekom bolezni covid-19, pet pa jih bodo uporabili za predihavanje pljučnih bolnikov. Bolnišnica bo dobila v naslednjih dneh v dar še pet ventilatorjev z Madžarske, in sicer od istega dobavitelja, ki jim je aprila letos podaril tudi večjo količino zaščitne opreme.

Cena posameznega ventilatorja za predihavanje je znašala sedem tisoč evrov brez davka, po pogajanjih pa je bolnišnica zanje plačala 6.300 evrov za aparat, za ventilatorje, primerne za intenzivno zdravljenje, pa so odšteli  za vsakega v povprečju skoraj 23 tisoč evrov brez davka.

V murskosoboški bolnišnici so imeli v torek 151 bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje ter še 23, ki jim nudijo intenzivno oskrbo. Ob teh pa je v bolnišnici še osem pljučnih bolnikov, ki so prav tako priključeni na aparat za predihavanje.

ventilatorji ram2 sbms