vestnik

V soboški bolnišnici 32 bolnikov s covidom-19, za pomoč prosijo zunanje zdravstvene delavce

Majda Horvat, 20. 10. 2020
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota. Slika je simbolična.
Aktualno

Število bolnikov s covid-19, ki potrebujejo zdravljenje, se hitro povečuje, okužbe se širijo tudi med zaposlenimi v bolnišnici. Stanje je skrb vzbujajoče.

V murskosoboški bolnišnici zdravijo 32 bolnikov s covid-19, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje. Zaradi naraščanja teh bolnikov bodo z jutrišnjim dnem v ta namen pripravili še 20 postelj, in to na infekcijskem oddelku. "Glede na epidemiološko sliko pričakujemo, da bomo v prihodnje na zdravljenje sprejeli vsaj štiri bolnike z regije na dan in da bo od teh vsaj eden potreboval intenzivno zdravljenje. Zato tudi pospešeno pripravljamo dodatne zmogljivosti," je povedal Daniel Grabar, strokovni direktor. Zelo velik problem zato postaja pomanjkanje zdravstvenih delavcev, zato že pozivajo zdravstveni kader, tako zaposlene pri njih kot zunaj bolnišnice, da jim priskočijo na pomoč. Status zunanjih sodelavcev bi opredelili s sklenjeno pogodbo.

murska-sobota, splošna-bolnišnica-murska-sobota, covid-odelek
Jure Zauneker
Covid oddelek v bolnišnici Murska Sobota

Obiski v bolnišnici so prepovedani, razen na otroškem oddelku, kjer je dovoljen obisk ene zdrave osebe za največ 15 minut na dan. Izjema je tudi na ginekološko-porodniškem oddelku, in sicer za partnerje, ki želijo biti pri porodu. Pri umirajočih pacientih je obisk možen po dogovoru z zdravnikom.

murska-sobota, splošna-bolnišnica-murska-sobota, covid-odelek
Jure Zauneker/Vestnik.si
V murskosoboški bolnišnici zdravijo 32 bolnikov s covid-19, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

V bolnišnici so zmanjšali obseg dejavnosti nekaterih (predvsem internističnih) specialističnih ambulant, razvojne ambulante in fizioterapije. Prav tako ne opravljajo več nenujnih koronarografij. Pacienti, ki so do konca oktobra naročeni na ambulantne preglede, bodo storitev lahko opravili. Obveščali jih bodo le ob odpovedi pregleda. Paciente, ki na pregled ne morejo, v Splošni Bolnišnici Murska Sobota naprošajo, da jih o tem čim prej obvestijo. Od novembra bodo obravnavali le paciente, napotene pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro.

Eden od razlogov za pomanjkanje delavcev je tudi širjenje okužb med zaposlenimi. Pozitivnih je zdaj devet, ki so vsi tudi doma, vsak dan pa testirajo še od 30 do 40 ljudi. Delež okuženih je res še vedno najnižji v primerjavi z ostalimi bolnišnicami, vendar pa je lahko kmalu že vse drugače, opozarja Grabar.

bolnišnica okužbe zdravstveni-delavci