vestnik

Bolnišnice so pripravljene, panika je odveč

Vestnik, 26. 2. 2020
Bobo
Fotografija je simbolična
Aktualno

Predstavniki Ministrstva za zdravje so včeraj opravili operativni sestanek z direktorji bolnišnic. Po tem so sporočili, da so slovenske bolnišnice pripravljene na prvi potrjen primer okužbe s koronavirusom kot tudi na morebitni prvi val okuženih oseb.

Predstavniki ministrstva so po operativnem sestanku povedali, da bodo javnost ob potrditvi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v Sloveniji nemudoma obvestili. Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je med drugim dejala, da se vse bolnišnice resno pripravljajo na možne krizne razmere, in da panika med prebivalstvom ni na mestu. Zagotovili so, da je dogovorjeno ukrepanje ob morebitnem stopnjevanju ukrepov. 

"Na Ministrstvu za zdravje že deluje koordinacijska skupina, ki bo centralizirala komunikacijo in bila v stalnem stiku tako z bolnišnicami kot z ostalimi izvajalci, ki bi lahko v prihodnje obravnavali okuženega. Del te redne komunikacije bo petkovo srečanje s predstavniki zdravstvenih domov, ki bo potekalo v prostorih Ministrstva za zdravje. Na srečanju se bodo dogovorili o natančnih protokolih dela," so dejali na tiskovni konferenci.  

koronavirus,
Ministrstvo za izjavo
Pristojni svarijo, da panika med prebivalstvom ni na mestu.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler pravi, da so v tamkajšnji bolnišnici pripravljeni na morebitni prvi potrjen primer okužbe. So v stalnem stiku z dežurnim epidemiologom, sodelujejo z zdravstvenim domom, v koordinacijo na lokalni ravni pa se je vključila tudi območna civilna zaščita. V bolnišnici imajo pripravljene večfazne načrte, prvega morebitnega okuženega pacienta pa bodo prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljani, ki je že pripravljena na takojšen sprejem bolnika.

Sprva bosta morebitne okužene s koronavirusom sprejemala le UKC Maribor in Ljubljana. Prvi bo zdravil bolnike iz vzhodnega dela države, ljubljanski klinični center pa ljubljanske bolnike in tiste iz jugozahodnega dela države. 

koronavirus bolnišnice pripravljenost slovenija ministrstvo-za-zdravje
Kaj zdaj berejo drugi