vestnik

BON21 tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov. Nekateri želijo z njim pomagati družinam v stiski

I.B., 3. 8. 2021
Profimedia
Nekateri želijo z bonom pomagati družinam v stiski.
Aktualno

Turistični bon (BON21), ki smo ga nedavno prejeli, je mogoče koristiti tudi v prodajalnah s knjigami, kar pomeni, da se lahko z njim poravna nakup šolskih potrebščin.

»V zakonsko določeno dejavnost trgovine na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami, v okviru katere lahko ponudniki storitev unovčujejo BON21, po tolmačenju pristojnega Statističnega urada Republike Slovenije sodi prodaja učbenikov in delovnih zvezkov. Z bonom pa ne morete kupiti ostalih potrebščin, kot so svinčniki, radirke in peresnice,« pojasnjuje Finančna uprava Republike Slovenije (FURS). Podatka o tem, koliko novih bonov je bilo doslej porabljenih za ta namen, FURS nima.

Pomagati družinam v stiski

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je medtem že sporočila, da se je nanje obrnilo več ljudi, ki bi želeli BON21 nameniti za nakup učbenikov in delovnih zvezkov za družine v stiski. V Društvu prijateljev mladine (DPM) Murska Sobota so nam povedali, da pri njih povpraševanja zaenkrat še niso zaznali, je pa krovna organizacija tista, ki bo ljudi, ki bi želeli pomagati, povezala z lokalnim društvom. »Seveda se vsako poletje na nas obrne kar nekaj družin v zvezi s pomočjo pri nakupu šolskih potrebščin in takšnim družinam pomagamo v okviru sredstev, ki jih za ta namen dobimo od ZPMS iz programa Polna šolska torba,« so nam odgovorili v soboškem DPM. Obenem so dodali, da lahko po elektronski pošti v stik z njimi stopijo vsi, ki bi z nakupom knjig, učbenikov in delovnih zvezkov želeli pomagati družinam v stiski. Družina, ki si ne more privoščiti nakupa šolskih potrebščin, bo DPM sporočila seznam, tega bo društvo predalo osebi, ki želi pomagati in ki bo kupila šolske potrebščine, potem pa bo društvo te posredovalo družini ali pa jih bodo povezali z dobrotnikom.

učbeniki
arhiv Svet24
Z bonom lahko kupite učbenike in delovne zvezke, ne morete pa kupiti ostalih potrebščin, kot so svinčniki, radirke in peresnice.

Postopek bo tak, saj je prenosljivost bona določena med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. »Ne prenaša pa se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji …,« izpostavlja FURS. Sicer je določeno tudi, da se lahko z BON21 kupi bon kot dobroimetje. Vendar tudi v tem primeru veljajo enaki pogoji za prenosljivost. »Bon kot dobroimetje na ime upravičenca do bona ter z zapisom storitve, za katero bo dobroimetje unovčeno, ter ob pogoju, da bo storitev opravljena v Republiki Sloveniji, se lahko plača z BON21,« so še sporočili s FURS.

Koliko že porabljenih?
Število unovčenih bonov se izjemno povečuje. V prvih šestih dneh je bilo po podatkih FURS unovčenih slabih 18 tisoč bonov, nekaj čez 11 tisoč jih je bilo rezerviranih. Največji delež, 69 odstotkov, jih je bilo unovčenih na področju turizma, 18 odstotkov na področju gostinstva, sedem odstotkov na področju kulture in šest odstotkov na področju športa.

bon21 nakup-učbenikov-in-zvezkov
Kaj zdaj berejo drugi