vestnik

Božič je tudi tvoja in moja zgodba

Dr. Peter Štumpf, soboški škof, 25. 12. 2020
Niko Časar
Murskosoboški škof Peter Štumpf.
Aktualno

Ob svojem človeškem rojstvu se nam je Sin Boga Očeta razodel kot nemočen otrok. Edina varnost sta mu bila Jožef in Marija ter pastirji, ki so ga prišli pogledat v hlevček. Božjega novorojenčka sta torej varovala mati in krušni oče, ubogi pastirji in nihče drug. No, iz svetopisemskih poročil se zdi, da je bilo tako. Pa je res bilo?

Angelska navzočnost nad betlehemskimi poljanami, ki je pela »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji« (Lk 2, 14), nam vendarle razodeva, da nad tem Božjim dojenčkom bedijo vsa nebesa, v katerih stoji prestol in na njem sedi on, ki je pravi in resnični Oče tega dojenčka, Bog. Vse namreč gre po Božjih načrtih. Bog Oče varuje svojega Sina do križa. Tam ga je prepustil človeškim rokam. Toda samo za tri ure, da nas je v svoji bolečini ozdravil naše bolečine. Potem je Božji Sin svojo dušo izročil Očetu, legel k počitku smrti in končno v moči Svetega Duha vstal od mrtvih. Ko se je zdelo, da je vsega konec, se je vse začelo znova – in to se nadaljuje tudi v tvoji in moji življenjski zgodbi, tudi sedanji epidemiji koronavirusa navkljub.

Božič nam sporoča: Sin Boga Očeta je prišel k nam, da ne bi več odšel, da bo ostal. Čeprav sedaj v nebesih, je tukaj – tudi s teboj in z menoj. Živi v tvojem srcu in živi v mojem. Še zmeraj nosi človeško ime – Jezus.

Za božič jaz ne bi bil rad sam, kot najbrž tudi ti ne. Prosim te za molitev. Ko boš molil zame, mi boš ponovno v srce pospremil Jezusa. Tako mi boš podaril božič. Enako obljubljam jaz tebi. Med nama bo to majhen korak, vendar za oba velik do Jezusa in zato tudi do božiča.

Blagoslovljen, lep, pa seveda tudi vesel naj ti bo božič in blagodejno ter karseda zdravo leto 2021. Hvala ti za božič.

peter-štumpf cerkev božič
Kaj zdaj berejo drugi