vestnik

Bralna značka Karoline Kolmanič: Širijo bralne vezi in povezujejo bralce

A. Nana Rituper Rodež, 26. 9. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Pisateljica Karolina Kolmanič z Laro Ivančič, ki je prebrala prav vse knjige lahkega branja.
Aktualno

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota (PIŠK) so danes slovesno podelili prva priznanja bralcem za Karolinino bralno značko.

Gre za bralno značko lahkega branja, namenjeno odraslim s težavami pri branju in razumevanju besedil, pri tkanju bralnih vezi pa sta se povezali knjižnica in Varstveno delovni center Murska Sobota. Karolinino bralno značko je osvojilo 28 bralcev iz celega Pomurja.


Za izvedbo tega projekta in bralne značke so se odločili, da bi k branju spodbujali bralce iz ranljivih skupin, ki težje berejo ali imajo težave pri razumevanju prebranega, je povedala višja knjižničarka Metka Sraka, tudi vodja projekta. Ob tem je v knjižnici začela nastajati tudi knjižna polica lahkega branja, na kateri je vse več knjig, gre pa za različne knjige, znane in klasike, ki so jih prilagodili za lahko branje, ali pa knjige, ki so bile napisane prav s tem namenom.

732d9d068628e5ffbfdd4ce49eff4dcd
A. Nana Rituper Rodež
Primož Suhodolčan, Metka Sraka in Aksinija Kermauner.


Letos so imeli na voljo devet knjižnih del, sedem proznih in dve pesniški zbirki, med drugim delo Romeo in Julija Williama Shakespeara, Visoška kronika Ivana Tavčarja, Pod svobodnim soncem Frana Saleškega Finžgarja ali pa delo Cvetje in ogenj pisateljice Aksinije Kermauner, ki je ena tistih sicer bolj redkih slovenskih pisateljic, ki se ukvarjajo s pisanjem lahkih knjig. Povedala je, da gre za težko pisanje, kjer moraš zgodbo povedati s kratkimi in enostavnimi stavki, knjiga pa zahteva tudi ustrezno likovno podobo. V tujini take knjige pišejo mnogi uveljavljeni pisatelji, pri nas pa se največkrat za lahko branje knjige priredijo.

892072e5911ecaa8339c37ab3ae724f5
A. Nana Rituper Rodež
Lahko branje je namenjeno osebam, ki imajo težave pri branju in razumevanju prebranega.


Da so bralno značko poimenovali po Karolini ni naključje, saj je Karolina Kolmanič priljubljena pisateljica, poleg tega pa je bila med tistimi, ki so v Prekmurju vzpostavili bralno značko in je bila tista, ki je pregovorila Miška Kranjca, da so jo lahko poimenovali po njem. Kolmaničeva je bila vesela, da so bralno značko poimenovali po njej, skupaj z bralci in uporabniki VDC Murska Sobota pa so nedavno napisali in izdali knjigo lahkega branja Tu je doma ljubezen, ljubezenska zgodba o begunki Ajli.

9025c23bed9c7f97aa97b076b9e7f086
A. Nana Rituper Rodež
Aksinija Kermauner je pisateljica, ki piše knjige lahkega branja.


Ravno ljubezen pa je tista, o kateri bralci in bralke lahkega branja najraje berejo. Ne le eno pesniško zbirko in dve prozni, kolikor je bilo potrebno, prav vse, ki so bile na seznamu, pa je prebrala Lara Ivančič. In bila navdušeno, najbolj pa je bila vesela, da imajo te knjige dovolj velike črke ter da so zgodbe zanimive in tudi poučne. Pri bralni znački so sodelovali bralci iz vseh štirih pomurskih enot VDC, v Murski Soboti, Lendavi, Gornji Radgoni in Ljutomeru, VDC Želva in Centra Sonček.

fd9838b46b9584bd38f22b4d7ca33ef7
A. Nana Rituper Rodež
Bralci so o prebranih knjigah zapisali tudi nekaj lepih misli.

Karolinina bralna značka PIŠK karolina kolmanič vdc murska sobota