vestnik

Breme zdravljenja na plečih le nekaj zdravnikov

Majda Horvat, 22. 6. 2020
Marina Vrbnjak
Pri vsakem bolniku, pri katerem so se bolnišnični zdravniki vključili v postopek zdravljenja, je bil, tako Grabar, prisoten domski zdravnik s svojo presojo stanja v tistem trenutku. Foto Marina Vrbnjak
Aktualno

Ugledni zdravniki so vzeli v bran obrazce oziroma podlage, ki jih je domovom za starejše poslalo ministrstvo za zdravje in s katerimi naj bi v domovih pripravljali podlage za odločanje o tem, pri katerih oskrbovancih bi v primeru okužbe prišlo v poštev tudi bolnišnično zdravljenje.

Medtem je zaradi omenjenega obrazca tožilstvo po navedbah nekaterih medijev prejelo ovadbo več oseb.


Zdravniki v bran obrazcem
Zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v sporočilu za javnost zapisali: »Žal smo prišli do točke, ko podatki, predstavljeni v javnosti, izkrivljajo postopke obravnave.« Poudarjajo, da je bila obravnava oskrbovancev domov za starejše med epidemijo strokovno ustrezna in pravilna, odločitve o napotitvi stanovalcev s koronavirusno okužbo v bolnišnice pa sprejetev luči največje koristi za oskrbovance. »Navedbe, da so bili oskrbovanci DSO v primerjavi z drugimi prebivalci Slovenije zapostavljeni, so po našem mnenju neresnične in zlonamerne,« so še navedli strokovnjaki za področje intenzivne ter urgentne medicine, ki so bili tudi člani svetovalne skupine ministrstva za zdravje, in posamezni strokovnjaki iz drugih bolnišnic. Med podpisniki sporočila je tudi Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

zd-ljutomer, ljutomer
Marina Vrbnjak
"Ko so svojci začeli pošiljati zahtevke za vpogled v dokumentacijo, so se pregledale zdravstvene kartoteke stanovalcev in samo v eni kartoteki je bil najden omenjeni vložni list," je še navedeno v odgovoru, ki smo ga prejeli od DSO Ljutomer.

V Ljutomeru našli le en list
O obrazcih oziroma vložnih listih, ki naj bi se izpolnjevali v postopku zdravljenja okuženih stanovalcev, vodstvo Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer ni bilo seznanjeno, so nam sporočili iz Ljutomera. »Seznanjeni pa smo bili, da se je v času, ko se je zdravstvena nega v našem domu izvajala pod vodstvom osebja iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, sestal konzilij zdravnikov. Ko so svojci začeli pošiljati zahtevke za vpogled v dokumentacijo, so se pregledale zdravstvene kartoteke stanovalcev in samo v eni kartoteki je bil najden omenjeni vložni list,« je še navedeno v odgovoru, ki smo ga prejeli od DSO Ljutomer.


Ljutomerski zdravstveni dom dal veliko
Đorđe Šiškin, direktor Zdravstvenega doma Ljutomer, ki je pred kratkim napovedal odhod s te funkcije ter upokojitev, je povedal, da so domu starejših pomagali v največji možni meri. Da je v domu starejših delalo enajst njihovih delavcev, je veliko glede na število vseh zaposlenih v zdravstvenem domu, teh je približno devetdeset. In vsi ti so opravili, tako Šiškin, veliko dela. »Na vse zaposlene, ki so pri tem sodelovali, sem osebno zelo ponosen. Nobeden od naših se ni prestrašil ali umaknil in nihče se ni spraševal o morebitnem tveganju, čeprav je na začetku primanjkovalo tudi zaščitne opreme,« je poudaril Šiškin.

Đorđe Šiškin
Majda Horvat
"Nobeden od naših se ni prestrašil ali umaknil in nihče se ni spraševal o morebitnem tveganju, čeprav je na začetku primanjkovalo tudi zaščitne opreme," je poudaril Šiškin.

Ljutomerski zdravstveni dom ima tudi zdravnika, ki je ob drugem delu odgovoren še za medicinsko oskrbo stanovalcev v domu, vendar je moral zaradi okužbe kmalu v izolacijo. Njegovo delo v času širjenja virusa v domu je prevzel drug zdravnik, ki je zaradi zavedanja velike odgovornosti in z namenom strokovnega pristopa pri zdravljenju okuženih stanovalcev tudi predlagal ustanovitev zdravniškega kolegija, po potrebi pa so se v času dežurne službe vključevali še preostali zdravniki zdravstvenega doma.

O obrazcih ni bilo govora

Za obstoj formularjev, ki jih je za potrebe zdravljenja stanovalcev v domovih pripravilo ministrstvo za zdravje, je vodstvo Splošne bolnišnice Murska Sobota izvedelo iz medijev, je na nedavni tiskovni konferenci povedal Daniel Grabar, strokovni direktor, ki se je dejavno vključeval tudi v organizacijo bolnišnične pomoči ljutomerskemu domu.

»Naši kolegi nam o teh obrazcih niso poročali, to pa tudi nikoli ni bil predmet pogovorov,« je poudaril Grabar. Pri vsakem bolniku, pri katerem so se bolnišnični zdravniki vključili v postopek zdravljenja, je bil, tako Grabar, prisoten domski zdravnik s svojo presojo stanja v tistem trenutku. O poteku zdravljenja pri okuženem se vnaprej ni odločalo, je še zatrdil, prav tako se je sproti odločalo, ali je zaradi poslabšanja stanja potrebno bolnišnično zdravljenje. »Sledili smo načelom stroke, zato smo bili presenečeni, ko so se pojavila neka drugačna mnenja. Razumemo pa tudi pristop zbiranja informacij, ki je bil, kot smo izvedeli pozneje, mišljen kot neko predvidevanje na osnovi zbranih diagnoz, da je v tistem trenutku, ko nastopi potreba po odločitvi, ta potem lažja,« je še izjavil Daniel Grabar.

ce1baf6a9f7ba0279b45345ba6ee086b
Nataša Juhnov
Pri vsakem bolniku, pri katerem so se bolnišnični zdravniki vključili v postopek zdravljenja, je bil, tako Grabar, prisoten domski zdravnik s svojo presojo stanja v tistem trenutku.

Zdravniki specialisti po potrebi
V DSO Ljutomer je neposredno delalo 19 zaposlenih iz bolnišnice, strokovno pomoč domskemu zdravniku pa so po potrebi zagotavljali tudi bolnišnični specialisti. Po besedah Grabarja je bilo teh od tri do pet. V običajnih razmerah bolnika pripeljejo na specialistični pregled v prostore bolnišnice, še pove, v času epidemije pa so lahko ti zdravniki po potrebi prišli na lokacijo in pregledali bolnika. »Zdravniki delamo tudi tako, da si kolegialno prenašamo, izmenjujemo informacije o zdravstvenem stanju in prisotnih boleznih. Ob tem pa je treba povedati, da vsi okuženi v domu niso potrebovali zdravniške oskrbe,« še pove Grabar.


Nekaj zdravnikov za 150 okuženih
Razen v nekaj primerih torej v DSO Ljutomer spornih formularjev, ki so zdaj postali ne le strokovna, ampak tudi žgoča politična tema, niso izpolnjevali. Bolj kot njihov obstoj ter namen pa je v Ljutomeru vredno pozornosti dejstvo, da je bila skrb za zdravje okoli 150 okuženih stanovalcev in zaposlenih v DSO Ljutomer skoraj v celoti prepuščena (naložena) le nekaj ljutomerskim zdravnikom družinske medicine. Glede na uspešne izide zdravljenja so torej opravili izjemno delo, ob tem da ne v domu starejših ne v zdravstvenem domu ni na voljo medicinske opreme, potrebne v primeru resnejših zdravstvenih težav.

Žunec Darja Lukman
ZD Ljutomer se je prijavil na razpis ministrstva, da bi pilotno vzpostavil mrežo pomoči starejšim na domu, vendar na veliko razočaranje vseh s prijavo ni uspel.
zdravniki covid--19